Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[Klik hier!]
[BOL]
[vacatures]

Chaos Baan compleet
na opstappen Mooney

  BARNEVELD, zaterdag

De chaos bij automatiseerder Baan is compleet. Nadat vorige week bestuursvoorzitter Mary Coleman haar vertrek aankondigde en Baan tegelijkertijd een groot verlies over het vierde kwartaal bekendmaakte, heeft nu ook de financiële topman James Mooney het bijltje erbij neergelegd.

Bovendien nadert het eigen vermogen van Baan volgens analisten het nulpunt, waardoor extra investeringen door Fletcher International op de tocht komen te staan.

Waarom Mooney opstapt is niet duidelijk. Hij verlaat het bedrijf volgens Baan "om andere kansen na te jagen na een overgangsperiode". Volgens een woordvoerster staat zijn vertrek los van dat van Coleman. Robert Ruijter, afkomstig van de lichtdivisie van Philips, zal Mooney opvolgen.

Terugwinnen vertrouwen
Ruijter zal zich in eerste instantie richten op het terugwinnen van het vertrouwen van de beleggers, aldus de woordvoerster. Hij zal dat doen door zich te concentreren op het eigen vermogen en 'cash management'.

Mooney is de derde bestuurder binnen een jaar die bij het bedrijf vertrekt. Vorige week zei Coleman haar baan op. Volgens de automatiseerder omdat ze dichter bij huis wil werken. Eerder hield haar voorganger Tom Tinsley het voor gezien. Hij verliet het bedrijf volgens Baan om zich te gaan bezighouden met nieuwe bedrijfsactiviteiten, buiten Baan wel te verstaan.

Beleggers reageerden onverbiddelijk. Bereikte het aandeel Baan in juni 1999 nog een hoogste punt van het jaar op EUR16,75, gisteren sloot het aandeel op EUR6,96, EUR0,84 minder dan een dag eerder en 58% onder de koers van juni. Het aandeel is echter nog EUR0,81 verwijderd van de laagste koers van maart vorig jaar, van EUR6,15.

Vorige week was het ook al slecht nieuws-show bij Baan. Tegelijk met het vertrek van Coleman presenteerde Baan desastreuze cijfers over het laatste kwartaal van 1999. Door herstructureringen en door afschrijvingen op software komt het verlies op $240 tot $250 miljoen uit.

Eigen vermogen
Verder is het eigen vermogen van Baan volgens sommige analisten gedaald tot het nulpunt. Baan zou daardoor geen aanspraak kunnen maken op een extra investeringsbedrag van $40 miljoen van Fletcher International. Daarvoor is een ondergrens gesteld aan het eigen vermogen van $50 miljoen. Baan wil niet ingaan op de hoogte van het eigen vermogen. Daarover zal op 3 februari meer duidelijkheid komen, wanneer Baan de jaarcijfers publiceert.

Analist F. de Vries, die het eigen vermogen op nul schat, noemt het vertrek van Mooney "een klein drama". "Het is een verkeerd signaal naar de markten, naar de klanten en naar het personeel." Hij vindt het echter wel begrijpelijk dat Mooney opstapt nu Coleman weg is. De 'bottom line' is volgens de analist dat Baan nu moet beginnen met het verkopen van softwarepaketten om de zaken weer op orde te krijgen. "Maar met deze berichten wordt dat wel heel moeilijk."

Ook analist J. van Harten van Rabo Securities is niet heel verbaasd dat Mooney Baan verlaat. "Mooney had zijn carrière verbonden aan die van Coleman. Ze zijn ook min of meer tegelijk aangetrokken." Maar ook Van Harten is van mening dat het geen goede zaak is voor Baan. De eerste prioriteit is nu volgens hem het zoeken van een nieuwe CEO. Overigens is hij niet heel ongerust dat Fletcher zijn handen van Baan zal trekken, omdat de investeerder al $200 miljoen in Baan gestoken heeft. Hij schat het eigen vermogen van de onderneming op $4 miljoen.

Discrepantie
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verbindt nu geen conclusies aan de discrepantie tussen de optimistische uitspraken die Coleman en Mooney eind 1999 deden Baan zou medio 2000 weer zwarte cijfers laten zien en de vorige week bekendgemaakte resultaten. Dat zegt VEB-voorzitter P.P. de Vries in een reactie. Baan moet nu volgens de wet een aandeelhoudersvergadering organiseren, stelt De Vries. "We hebben ze daar een brief over geschreven en ze hebben geantwoord dat ze hun juristen er naar zullen laten kijken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl