De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[Gouden Gids]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurotunnel]
[CMG]
[KPN Zomerweken]
[ING MKB Milieu campagne]
[Jaarverslag Service]

Gendarme denkt aan executie

Liquidatie schokt Oss en Vianen
Monfort siddert na gruwelijke moorden

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie
MONFORT (Frankrijk), dinsdag
FOTO: EPA

De Franse politie tast nog volledig in het duister in het onderzoek naar de beestachtige moord op vier Nederlanders in het afgelegen dorp Monfort aan de voet van de Pyreneeën. Alle opties staan nog open, maar met een afrekening door beroepscriminelen wordt ernstig rekening gehouden.


Een van de vier Nederlandse slachtoffers van de beestachtige moordpartij in het Franse Monfort wordt op een brancard afgevoerd.

Het viertal werd zaterdagmiddag door het Nederlandse echtpaar Wagemans aangetroffen in een afgelegen boerderij, twee kilometer buiten Monfort. Bij drie van hen was de keel doorgesneden. Het vierde slachtoffer was overleden als gevolg van een kogel in de borst.

De slachtoffers zijn de eigenaren van de boerderij, Artie van Hulst en zijn vrouw Marianne van Hulst-van Dam (beiden 51 jaar) en de zuster van de vrouw, Dorothea van Dam (57), alsmede haar man Johan Nieuwenhuizen (62) uit Vianen. Het echtpaar Van Hulst woonde in Oss, waar Artie een bedrijf in persoonlijke beschermingsmiddelen voor de chemische industrie runde. Het viertal was woensdag gearriveerd.

Het echtpaar Van Hulst had de inmiddels gerenoveerde boerderij vorig jaar gekocht via een Nederlandse makelaar uit de omgeving. Vrijdagavond zouden zij het echtpaar Wagemans, uit het nabijgelegen Tournecoupe te eten krijgen. Het tweetal kwam echter voor een gesloten deur te staan.

Poolshoogte
De ketting zat op het hek en alle luiken waren gesloten. Toen er niet open werd gedaan, gingen de bezoekers onverrichter zake naar huis. Nadat zij zaterdagmiddag nog niets hadden gehoord, werden ze ongerust en besloten zij poolshoogte te nemen bij de boerderij, waar de beide auto's van het echtpaar in de garage stonden. Toen ze naar binnen keken, troffen zij in aparte ruimtes de lijken van de twee vrouwen aan.

De in allerijl gewaarschuwde gendarme vond later de ontzielde lichamen van de echtgenoten. Van zowel de vrouwen als Nieuwenhuizen waren de handen en voeten met tape vastgebonden. Ook was de mond afgeplakt, waarna hun keel is doorgesneden. Het vierde slachtoffer, Artie van Hulst, dacht aan zijn belagers te ontkomen door zich te barricaderen op zolder. De moordenaar(s) wisten hem echter via het dakraam alsnog te bereiken. Met één welgemikt schot in het hart werd ook aan zijn leven een einde gemaakt.

Officier van justitie Guy Etienne van het stadje Auch, van waaruit het onderzoek wordt geleid, bestempelt de viervoudige moord als "een afgrijselijk en barbaars misdrijf." Hij zegt echter nog volledig in het duister te tasten over de daders en hun beweegredenen. Wellicht dat de lijkschouwing vandaag meer duidelijkheid kan brengen.

Direct na de lugubere ontdekking is de politie begonnen met een grootscheeps onderzoek. De gendarmerie van Auch krijgt bij haar speurwerk assistentie van de recherche in Bordeaux, Agen, Toulouse en het gerechtelijk laboratorium in Parijs. Bovendien is versterking aangerukt van de IRCG, een specialistische eenheid belast met zware criminaliteit uit Rosny-sous-Bois. In totaal werken ruim 60 man aan de zaak.

Verlaten
Etienne kon nog niets zeggen over het mogelijke motief voor de moorden. "Ik kan niet met zekerheid zeggen of het werk is van amateurs of professionals. Zeker is dat de daders er van alles aan hebben gedaan om bij de buren de indruk te wekken dat het huis verlaten was."

Kolonel Simon Collonge van de gendarme zegt alle opties open te houden, inclusief een afrekening door beroepscriminelen. Wapens zijn niet aangetroffen. Het huis leek te zijn doorzocht, maar op het eerste gezicht is er niets meegenomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.