De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurotunnel]
[KPN Zomerweken]
[World OnLine]
[Gouden Gids]
[Jaarverslag Service]
[CMG]

Monfort siddert na gruwelijke moorden

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie
MONFORT (Frankrijk), dinsdag
FOTO: Rob de Jong

Op het terras van café La Grignotière schuin tegenover het marktplein keuvelen oude mannen boven hun pastis. Ogenschijnlijk laten de 440 inwoners van het idyllische 12e eeuwse dorpje Monfort het drama wat zich afgelopen weekeinde twee kilometer verderop afspeelde onberoerd.


Een Franse gendarme houdt in Monfort een oogje in het zeil bij het huis waar twee Nederlandse echtparen op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht.

Maar niets is minder waar. Nadat de nodige anijsdrankjes zijn ingenomen, komen langzaam de tongen los. "Bij ons stond de deur altijd open, maar nu niet meer. De grendel gaat er steevast op", zegt Patrick Moya, van beroep timmerman. "Buitenlandse auto's houd ik scherp in de gaten en ik ben niet de enige", voegt slager Henri Hurant gedecideerd toe.

Monfort, ergens verscholen tussen Toulouse en Auch in het zuidwesten van Frankrijk, siddert nog na van de barbaarse viervoudige moord op het Nederlandse echtpaar Artie en Marianne van Hulst en hun gasten Johan en Dora Nieuwenhuizen.

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het ergste wat hier de laatste tijd is gebeurd, is dat iemand een vaas met bloemen heeft gestolen van een graf op het kerkhof. Moord komt hier in de omgeving niet voor en zeker niet zo'n slachtpartij als in de wijk Boupillère, waar deze Nederlanders hun tweede huis hadden", aldus uitbater Roger Laurier van het enige café dat Monfort telt.

Burgemeester Denis Carrère beaamt dat. "Ach, er kwamen wel eens kleine diefstalletjes voor zoals in ieder dorp, maar dat was het dan ook. Wat hier is gebeurd, moet door beroepscriminelen zijn gedaan. Alles was zo professioneel voorbereid. Hier in de Gers gebeurt zoiets niet."

Afrekening
De burgemeester meent dan ook met grote stelligheid dat het om een afrekening gaat. "En persoonlijk denk ik dat de politie in Nederland goed moet gaan zoeken. De gendarme van Auch die met de zaak is belast, durft dat niet hardop te zeggen, maar denkt er net zo over."

Tien kilometer verderop in het dorp Tournecoupe woont de Nederlandse makelaar Alfred Jansen. Deze 74-jarige oud-notaris uit Rotterdam leeft al dertien jaar permanent in Frankrijk en heeft inmiddels de Franse nationaliteit aangenomen. Via makelaar Jansen kocht Artie van Hulst acht maanden geleden de boerderij in Boupillère voor circa 250.000 gulden.

"Onze relatie was puur zakelijk. Van Hulst was een wat afstandelijke man die gebrekkig Frans sprak en weinig contact had met de dorpsgenoten. De man woonde pas sinds enkele maanden in Monfort en dan nog sporadisch, want het was een tweede huis. Hij leefde hier gewoon veel te kort om vijanden te maken", meent Jansen met grote stelligheid.

Geruchten
"De geruchten dat rondtrekkende zigeuners het bloedbad zouden hebben aangericht geloof ik voor geen spat. Zigeuners doen zoiets niet. Dat zijn kruimeldieven. Ik ga er vanuit dat het een afrekening was."

Makelaar Jansen verwacht overigens niet dat het drama van Monfort negatieve consequenties zal hebben voor de verkoop van huizen en boerderijen aan met name Nederlanders en Britten. "De Gers wordt steeds populairder. De prijzen van onroerend goed zijn nog relatief laag. Het klimaat en de natuur is buitengewoon. Dit drama, hoe tragisch ook, waait wel weer over. En dan komen de buitenlanders vanzelf weer terug."

De Monfortois, zoals de inwoners van dit dorp worden genoemd, zijn daar minder van overtuigd. "Onze reputatie is ernstig geschaad. Het bloedbad is al dagenlang het belangrijkste nieuws op de landelijke radio en televisie. En dan heb ik het nog niets eens over de krantenkoppen. Allemaal voorpaginanieuws", zegt werkloos elektrotechnicus Patrick Tamarit.

"Weet u dat mensen uit Parijs speciaal hier naar toekomen om in onze mooie kerk te trouwen. Ik moet nog zien dat dat zo blijft. Alleen als deze moordpartij wordt opgelost en de daders worden gepakt, dan zullen de buitenlanders wellicht in de toekomst weer naar Monfort komen voor een stukje grond en een buitenhuis. Maar de goede naam van ons dorp zal voor eeuwig aan deze slachtpartij verbonden zijn en daar zullen we mee moeten leren leven", aldus de elektrotechnicus.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.