De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
25 mei 1999

 


[ING MKB Milieu campagne]
[World OnLine]
[BOL, voor al uw boeken]
[Gouden Gids]
[KPN Zomerweken]
[Jaarverslag Service]
[Eurotunnel]
[CMG]

Liquidatie schokt Oss en Vianen

Van onze verslaggevers - OSS/VIANEN, dinsdag
FOTO'S: EPA/Van de Poel

Woede, ongeloof en verbijstering waren dit pinksterweekeinde de gevoelens die in Oss en Vianen om voorrang streden na het nieuws van de moord op Artie van Hulst en Marianne van Dam, haar zuster Dorothea en haar man Johan Nieuwenhuis.

Het echtpaar Van Hulst was in Oss vooral bekend en zeer geliefd vanwege de ijver en de tomeloze inzet waarmee ze zich niet alleen voor hun eigen zaak, Veiligheids Techniek Nederland BV inzetten, maar tegelijk voor de gehele middenstand in deze Brabantse plaats.

Daarnaast was Artie van Hulst een prominent VVD-lid en voormalig fractievoorzitter van de partij binnen de gemeenteraad van Oss. Zijn echtgenote Marianne was 2 jaar gemeenteraadslid voor de VVD in deze plaats. Daarna werd ze de plaatselijk leider van de partij in Oss, een functie die ze tot 1997 vervulde. De laatste tijd zette mevrouw Van Hulst-Van Dam zich in als stuwende kracht als voorzitter van de stichting TIBO (Toekomst in Bedrijven Oss).

Het echtpaar woonde samen met hun twee zoons Marco en Sven aan de Mozartlaan in Oss. De buurt reageerde gisteren geschokt en verbitterd op het drama dat zich in Frankrijk had afgespeeld.

Eén van de buurtbewoners, de heer Koopman: "Het is voor ons nog een compleet raadsel wat er gebeurd kan zijn. Maar wat we de laatste uren gehoord hebben maakt een diepe indruk op ons," zo laat hij weten.

"Dit had niemand kunnen denken. Een leuk paar, altijd groeten, altijd in voor een praatje. Altijd kort. Doordat ze zelf een heel druk leven hadden was er niet zoveel tijd voor contact met de naaste buren," aldus de buurtbewoner.

Buurvrouw Van der Linden: "Ik ben er echt helemaal kapot van. Toen ik het nieuws hoorde, voelde ik me zelf overvallen."

Ook aangeslagen is burgemeester W. Dijkstra. Hij kende het gezin heel goed, mede doordat beide echtelieden langjarig in de politiek in Oss actief waren. "Ik ben er volledig door verdoofd, geschokt, kwaad en aangeslagen. Dit kan niemand zich voorstellen." Eenzelfde reactie kwam

"Het waren hardwerkende mensen die zich hebben ingezet voor het bedrijfsleven in Oss en de wijde regio. Een reusachtig verlies," aldus de burgervader van Oss. Daags na de ontdekking van de moord bracht Dijkstra een bezoek aan de twee zoons waarvan eentje de zaak van zijn ouders in de verre toekomst zou overnemen. Ook het bestuur van de Golfclub in Nistelrode waar de echtelieden actief lid waren toonde zich geschokt en aangeslagen.

Bij Veiligheids Techniek Nederland aan de Tubantenweg in Oss werken 27 mensen. Als hoofdactiviteit heeft het bedrijf het leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen aan de chemische industrie.

Aan overheid en petrochemische bedrijven met een eigen bedrijfsbrandweer worden adembeschermingsmiddelen, gas- en chemicaliënpakken, duikbenodigdheden, meetapparatuur voor chemische verontreiniging en ademluchtcompressoren geleverd.

Vianen
Ook de omwonenden in Vianen van het echtpaar Nieuwenhuis en Van Dam zijn verbijsterd Pas 's avond na terugkomst van de kerkdienst op Eerste Pinksterdag hoorde de 57-jarige Annie Louwers uit Vianen tot haar grote verbijstering dat haar dierbare buren Johan Nieuwenhuis (61) en zij vrouw Dora van Dam (57) op gruwelijke wijze waren vermoord.

"Natuurlijk wist ik van die moordpartij. Maar omdat ik op de tv een woonboerderij had gezien konden het volgens mij Johan en Doortje niet zijn. Ik was er heilig van overtuigd dat hun familie daar een eenvoudig appartement had. Oh, was is dit vreselijk. En wat hun kinderen moeten doormaken...Die zijn jaren met die van mij opgetrokken. Perplex en verslagen slaat zij een hand voor haar mond.

Johan, werkzaam bij een computerbedrijf in Gouda, en Dora vertrokken vorige week zondag naar Frankrijk. "Ze gingen er samen lekker een weekje tussenuit. Beiden kwamen ze me voor hun vertrek nog een zoen geven. We konden erg goed met elkaar opschieten, want het zijn schatten van mensen. Dora was mijn steun en toeverlaat, nadat vier jaar geleden mijn man plotseling overleed."

"Hun kinderen, Taco en zijn zus, mogen hun vader en moeder niet meer zien. En wat helemaal vreselijk is: Die lieverds hebben de moordpartij via de tv-uitzendingen vernomen, van de politie hebben ze niets gehoord," zo weet de ontdane Annie.

"Ook bij de naaste buren aan de andere kant van het huis zal de klap hard aankomen. Die zijn nu op vakantie en eind van de week trouwt hun dochter. Johan en Doortje hadden ook een uitnodiging."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.