&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Canal+.3 mndn fl.99,-]
[ABN AMRO en Ajax]
[Autosite]

Anton Geesink: "Kerstdagen
zullen er niet onder lijden"

door Frank Woestenburg - AMSTERDAM, woensdag

Voor zijn gevoel is het een storm in een glas water, die vanzelf wel weer gaat liggen. Een dag nadat het Duitse weekblad Der Spiegel het Nederlandse IOC-lid Anton Geesink beschuldigde van omkoping, blijft de Utrechter bij zijn aanvankelijke besluit om geen juridische stappen tegen het blad te ondernemen. De onderzoekscommissie van het IOC, onder aanvoering van de Canadees Dick Pound, wil op 23 januari met een uitgebreid rapport over de vermeende corruptie binnen de olympische beweging naar buiten treden.

Geesink: "Dan komt er vanzelf duidelijkheid. Ik zie geen reden om nu met het hoofdkantoor contact op te nemen, andersom is dat ook niet gebeurd. Wel heeft Hein Verbruggen (collega IOC-lid, red.) me maandagavond laat nog gebeld. Ook hij liet weten niet aan mijn integriteit te twijfelen. Dat vertrouwen doet me goed. Maar nogmaals, ik maak me nergens druk om. Ik ben bezig met de voorbereidingen op de kerstdagen. Die zullen hier absoluut niet onder lijden."

Anton Geesink

Geesink gaat ervan uit dat alles op een misverstand berust. In het actualiteitenprogramma NOVA werd maandagavond gesuggereerd dat Wouter Huibregtsen, de oud-voorzitter van het NOC*NSF en gezworen vijand van Geesink, over de zaak contact heeft gehad met journalisten van Der Spiegel. Huibregtsen ontkent dat: "Dat is een absolute onwaarheid. Er is zomaar weer wat geroepen, hetgeen wel vaker gebeurt. Verder heb ik geen zin hier verder nog wat over te zeggen."

Volgens Frank van den Wall Bake, adviseur van de Stichting Vrienden van Anton Geesink en directeur van sportmarketingbureau Trefpunt, zou Geesink voor een reis door Amerika met zijn mobiele olympische academie een eenmalige onkostenvergoeding van vijfduizend dollar ontvangen hebben. "Daar is geen sprake van", reageert Geesink. "Het verhaal van die 5000 dollar slaat op een reiskostenvergoeding die in 1996 is terugbetaald door twee heren van het organisatie-comité van Salt Lake City. Zij hadden drie jaar eerder op uitnodiging van NOC*NSF een lezing verzorgd op de Nationale Olympische Academie in Utrecht. Omdat ze voor hun gevoel reclame hadden gemaakt voor Salt Lake City, hebben ze het bedrag teruggeboekt op de rekening van de Stichting Nationale Olympische Academie. Maar ook daar sta ik verder helemaal buiten."

Geesink, sinds 1995 lid van de evaluatie-commissie van het IOC die de kandidaat-steden moet beoordelen, benadrukt nogmaals dat hij nooit bedragen uit de stad waar in 2002 de Winterspelen worden gehouden, heeft ontvangen. In zijn hoedanigheid als IOC-lid worden al zijn onkosten betaald door de door het Nederlandse bedrijfsleven gevoede Stichting Vrienden van Anton Geesink. Kort nadat de oud-judokampioen in 1987, op voorspraak van voorzitter Juan Antonio Samaranch, toetrad tot het IOC werd deze stichting in het leven geroepen.

"De leden worden niet betaald door het IOC. Alleen tijdens de Olympische Spelen kunnen we rekenen op een dagvergoeding. Aangezien ik maar een eenvoudige werkman ben en het NOC indertijd weigerde mij financieel tegemoet te komen, is destijds die stichting opgericht. Al die reizen zou ik nooit uit eigen zak kunnen betalen", aldus Geesink. Vaste donateurs (in geld en/of natura) van de Stichting Vrienden van Anton Geesink zijn onder meer Philips, attractiepark Slagharen, Forbo, John Fentener Van Vlissingen en Canon Nederland.

Buiten zijn werkzaamheden voor het IOC voorziet de 64-jarige Geesink onder meer met het houden van lezingen in zijn levensonderhoud. "Tot 1990 vormde dat mijn hoofdinkomen. De afgelopen acht jaar heb ik er niet zoveel meer gehouden. Afgelopen jaar heb ik een aardig zakcentje verdiend met de reclamespot die ik voor de SNS-bank heb gedaan. Ook verdien ik geld met de verhuur van mijn sportschool, maar mijn judo-activiteiten verricht ik op vrijwillige basis", aldus Geesink. "Het is allemaal heel legitiem wat ik doe, dus ik maak me echt nergens zorgen over. Ik weet van mezelf dat ik fatsoenlijk werk aflever en de mensen in mijn omgeving weten dat ook; dat telt voor mij."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.