&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[ABN AMRO en Ajax]
[Autosite]
[Canal+.3 mndn fl.99,-]

Verhuizing Holland
Basketball Week
van Haarlem naar Ahoy'

Van onze basketbalmedewerker - ROTTERDAM, woensdag

"Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik de Holland Basketball Week van 2000 uitsluitend als toeschouwer meemaak", vertelt een strijdbare Frank Voskuilen lachend. De organisator van de HBW heeft zijn nek uitgestoken door met een leger vrijwilligers van het vertrouwde Haarlem naar Rotterdam te verhuizen. Van 26 tot en met 30 december gaan enkele buitenlandse topteams het Nederlandse basketbalpubliek weer vermaken. Eén van die teams die in sportpaleis Ahoy' te bewonderen zijn, is de Texaco Stars. Deze ploeg is in opdracht van sponsor Texaco samengesteld door Glenn Sergent, bekend van zijn Marathon Oil-ploegen, die in het verleden het publiek van de HBW geregeld op de banken brachten.

'Serge', zoals hij door zijn vele vrienden wordt genoemd, is na een afwezigheid van acht jaar weer terug in Nederland. Hij is daar blij mee. "Waar je ook komt, als je tegenwoordig vraagt wat het beste toernooi ter wereld is, krijg je standaard te horen: dat van Real Madrid en de Haarlem Basketball Week. Ik ben herstellende van een hersenoperatie in maart, maar toen Frank me uitnodigde, wilde ik persé komen. We konden ook naar het toernooi in Madrid, maar ik koos voor Rotterdam. Ik wilde met mijn eigen ogen zien hoe ver de HBW inmiddels is gegroeid."

Organisator Frank Voskuilen (links) is bezig met aan zijn laatste Holland Basketball Week, die verhuisde van Haarlem naar Rotterdam. Glenn Sergent is met de Texaco Stars na een afwezigheid van acht jaar weer terug. Zijn teams stonden altijd borg voor spektakel van de bovenste plank.

FOTO: ROEL DIJKSTRA

Het is dan ook passend dat 'Serge' er weer bij is. Zijn teams hebben er in het verleden mede zorg voor gedragen dat de HBW zich zo kon ontwikkelen. Hij is er bij geweest vanaf de tweede editie in 1983 tot en met die van 1990, met een onderbreking van één jaar. Voskuilen: "Ik beschouw het evenement van 1983 als een van de hoogtepunten. Dankzij het spektakel van spelers als Steve King, Tubby Wells en Ray McCullam braken we in dat jaar door bij pers en publiek."

Tijdens het gesprek benadrukt Glenn Sergent herhaaldelijk het niveau en de inzet van de talloze vrijwilligers. "De HBW is speciaal. De mensen hier zijn warmer dan elders. De begeleiding is perfect. En het publiek is tot mijn verbazing veel deskundiger dan in andere landen. Het toont ook veel meer enthousiasme en emotie. Daarbij toont de organisatie veel inzicht bij het samenstellen van het deelnemersveld en wordt er gezorgd voor een geweldige entourage."

Voskuilen glundert bij deze complimenten van een man die het kan weten. De 70-jarige Sergent heeft met zijn ploegen de hele wereld afgereisd, tijdens in totaal 49 trips.

Wat kunnen we van deze zeventiende editie verwachten? Voskuilen: "Ik verwacht een finale tussen Partizan Belgrado en Olympique d'Antibes, maar hoop ook op het nodige vuurwerk van het Nederlandse team, dat goed geprepareerd aan de start komt. Vlak ook London Towers niet uit, het komt met vijf Amerikanen en zal zeker voor spektakel zorgen."

Is Voskuilen niet bang dat het basketbalpubliek moeite zal hebben met de verhuizing naar Rotterdam? "Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd slecht slaap", antwoordt hij. "We wisten wat we hadden in Haarlem. Of we Ahoy' ook vol krijgen, moet nog blijken. Uit onderzoek was ons gebleken dat de afgelopen jaren slechts veertig procent van ons publiek uit Haarlem zelf kwam. Dat gedeelte moeten we nu uit Rotterdam zien te halen. We zijn tevreden als we hetzelfde aantal toeschouwers halen als verleden jaar. Daarna kunnen we verder groeien en een professionele organisatie neerzetten die het huidige budget van bijna een miljoen kan verdubbelen. Ik zal daar vanaf 2000 niet meer bij zijn."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.