[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Reaal]
[Hypotheek-angst?]
[KLM]

Werkgevers denken aan
verlagen wao-uitkering

door ROB SEBES en ALEX DE VRIES - AMSTERDAM, woensdag

De dit jaar sterk toegenomen instroom in de wao baart de werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrale FNV grote zorgen. VNO-NCW pleit voor strengere keuringen en meer controle daarop. "Als dat binnen twee jaar geen effect heeft, komen we op een punt dat we moeten discussiëren over een verlaging van de wao-uitkering."

Dat zegt VNO-NCW-directeur sociale zaken mr. Niek Jan van Kesteren. De FNV wil niets weten van een verlaging van de wao-uitkering, maar wil wel voor de keuringsartsen een systeem van 'intercollegiale toetsing' invoeren.

In 1993 werden de duur en de hoogte van de wao-uitkering na een hevige politieke discussie beperkt. Dit tot woede van onder meer de FNV. "Het is klinkklare onzin om nu weer over de hoogte van de wao-uitkeringen te beginnen", aldus FNV-bestuurder Agnes Jongerius. "Als de uitkering lager wordt, is dat absoluut geen garantie dat er meer mensen uit de wao stromen."

Volgens Jongerius liggen de problemen heel ergens anders, namelijk bij de rol van de arbo-diensten als begeleiders van het ziekteverzuim in het 'voortraject' van de wao.

Eenzijdige discussie
Van Kesteren vindt daarentegen dat er door de vakbeweging een eenzijdige discussie wordt gevoerd, waarbij de verantwoordelijkheid van de werkgevers wordt overdreven en wordt vergeten dat zieke werknemers een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Uit een maandag in deze krant gepubliceerde 'quick scan' van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat keuringsartsen van de uitvoeringsinstellingen (uvi's) zoals GAK, Cadans en SFB het afgelopen jaar mensen met ziekteklachten eerder dan in het verleden arbeidsongeschikt verklaarden.

Dit jaar neemt het aantal wao-uitkeringen netto met zo'n 25.000 toe. Volgens het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv), die de scan uitvoerde, wordt de sterke toename van het aantal wao-uitkeringen voor een groot deel veroorzaakt door de 'route' in het keuringstraject en de rol van de keuringsartsen.

Volgens de FNV komen de kwalijke gevolgen van de privatisering na het afschaffen van de Ziektewet nu pas goed aan de oppervlakte. Jongerius stelt dat het effect van de (verplichte) ziekteverzuim-begeleiding van arbo-diensten in bedrijven te verwaarlozen is als het om de wao gaat. Deze diensten hebben een zogenoemde 'poortwachtersfunctie' gedurende de eerste 12 maanden ziekte, daarna buigen de keuringsartsen van de desbetreffende uvi zich over de zieke werknemer.

Het samenspel tussen werkgevers, arbo-diensten en uvi's hapert ernstig, aldus de FNV. Arbo-diensten zijn volgens Jongerius alleen geïnteresseerd in de kortlopende verzuim-gevallen. "Dat is een ontsporing van de marktwerking. Werkgevers sluiten minimale contracten met arbo-diensten af. Zieke werknemers die meer aandacht nodig hebben, vallen in het eerste ziektejaar tussen wal en schip. De werkgevers zouden ook meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet achterover moeten leunen. Zij denken dat ze alle risico's hebben afgedekt via 'kale' contracten met de arbo-diensten."

"De arbo-diensten schuiven de voor hen arbeidsintensieve en dus 'dure gevallen' in de 12e maand van de ziekteperiode gewoon door naar de uvi, die nauwelijks informatie krijgt over het ziektebeeld", vervolgt Jongerius. Om veel beter te kunnen beoordelen of iemand werkelijk recht heeft op een wao-uitkering, moeten ook de keuringen bij de uvi's beter worden aangepakt, aldus Jongerius.

"Ik denk dan aan intercollegiale toetsing voor keuringsartsen. Dat betekent dat iedere keuringsarts wordt verplicht over elke wao-keuring overleg te plegen met een collega bij een andere uvi of in een andere regio. Want het is onacceptabel dat, zoals nu het geval is, de keuringen in Goes anders uitpakken dan die in Arnhem. Het is de enige mogelijkheid om weer vat te krijgen op de versnipperde uitvoering."

Volgens de FNV mag een zieke werknemer daarom niet langer afhankelijk zijn van één keuringsarts. "Artsen moeten over hun schutting heen durven kijken. Hun solistische rol moet worden doorbroken."

VNO-NCW steunt het FNV-pleidooi voor meer controle op de keuringen. Van Kesteren vindt echter het verwijt dat werkgevers geen belang zouden hebben bij herstel van hun zieke werknemers in de eerste 12 maanden van hun ziekte een "karikatuur van de werkelijkheid".

De Lisv-cijfers geven volgens hem aan dat de sociale partners en de politiek, net als in 1993, op een kruispunt zijn aangekomen. "Als de keuringen verder verslappen en de instroom blijft toenemen, is er vooral in die eerste 12 maanden een extra prikkel nodig. De beste prikkel is nog altijd die in de portemonnee van mensen." VNO-NCW is als vanouds kritisch over de 100% doorbetaling van het loon in dat eerste jaar van ziekte. "Je neemt hiermee bewust een risico."

"Levert de strengere aanpak de komende twee jaar niets op, dan zullen we toch moeten gaan praten over de verlaging van de wao-uitkering", aldus Van Kesteren. Dat dit onderwerp bij de vakbeweging als een rode lap op een stier werkt, neemt hij op de koop toe. "Ook al breekt de hel los, het gaat er uiteindelijk om dat zieke werknemers niet zonder meer naar de uitgang worden gemanoeuvreerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.