[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Reaal]
[KLM]
[Hypotheek-angst?]

Fruitveilingen willen
één afzetorganisatie

door DANIELLE ROSSINGH - AMSTERDAM, woensdag

De Nederlandse fruittelers zullen naar alle waarschijnlijkheid hun krachten volgend jaar gaan bundelen in één landelijke afzetorganisatie. Veilingreus The Greenery International, de zojuist opgerichte Coöperatieve Fruitmasters Groep, Veiling Margraten, Veiling Zaltbommel, Veiling ZON en de telersorganisatie Unistar zijn met elkaar in gesprek om te komen tot concentratie.

Dit heeft G. van Haarlem, voorzitter van de Veiling Geldermalsen, gisteren desgevraagd bevestigd.

De veilingen, die in totaal ruim 3500 telers vertegenwoordigen, praten met elkaar op voorstel van professor G. van Dijk, voorzitter van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). Van Dijk heeft in opdracht van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) onderzoek gedaan naar de structuur van de Nederlandse fruitteelt. Een van zijn aanbevelingen om de in crisis verkerende fruitteelt te redden is een krachtenbundeling aan de aanbodkant.

Het gaat in de fruitteelt al langere tijd niet goed. De prijzen voor producten als appels en peren staan in heel Europa onder druk. In Nederland worden weliswaar hoogwaardige producten geteeld, maar de kostprijs is te hoog. Dat komt onder meer doordat grond en arbeid relatief duur zijn en veel moet worden geïnvesteerd in milieueisen opgelegd door de overheid.

Verdeeld
Verder zijn de telers verdeeld over allerlei verschillende veilingen. Op die manier kunnen ze makkelijk tegen elkaar worden uitgespeeld door de vraagkant, het steeds meer geconcentreerde grootwinkelbedrijf.

"Een dergelijke samenwerking juichen we toe", zegt woordvoerder S. Roos van The Greenery International. "Door onze krachten te bundelen kunnen we komen tot schaalvoordelen. De kostprijs kan daardoor omlaag en we staan sterker tegenover de afnemers. We moeten ons niet tegen elkaar laten uitspelen".

Ook Van Haarlem is te spreken over het voorstel van Van Dijk. "We moeten aan de aanbodzijde een antwoord vinden op de forse concentratie aan de vraagzijde". Sommige telers zullen nog wel even moeten slikken voordat ze opgaan in een grote afzetorganisatie, voorspelt hij. "Bij sommigen speelt de emotie mee. Ze zijn gehecht aan een veilinglokatie, en willen dat uit traditie niet opgeven. Maar de echt professionele telers zullen allemaal voor dit plan zijn, ze weten dat het niet anders kan".

Gisteren stemde de Veiling RWM Ochten voor een fusie met de veilingen in Geldermalsen en Wijk bij Duurstede. Deze veilingen zullen vanaf 31 december door het leven gaan als de Coöperatieve Fruitmasters Groep. Samen zijn ze goed voor een marktwaarde van ƒ190 miljoen. Bij Fruitmasters Groep is de helft (1700) van alle Nederlandse telers aangesloten.

In november mislukte een eerdere poging tot fusie omdat de Veiling Zetten tegenstemde. Een aantal leden was bang om op te gaan in een grotere afzetorganisatie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.