[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[KLM]
[Reaal]
[Hypotheek-angst?]

Hoekmannen willen eind
aan 35%-regel op beurs

AMSTERDAM, woensdag

De overgebleven hoekmansbedrijven op de Amsterdamse beurs willen meer armslag. De huidige beperking dat ze niet meer dan 35% van de markt in handen mogen hebben, moet verdwijnen. Door de plannen van de Europese beurzen om samen te werken, heeft zo'n beperkende regel in Nederland geen zin meer, vinden onder meer de twee grootste hoekmansbedrijven AOT en Van der Moolen.

De twee hebben ieder al 35% van de markt in handen en moeten uitwijken naar het buitenland voor verdere groei. Bever Holding is de andere grote handelaar die via deelnemingen in Brom & Co, Van der Wielen en het uit balans geraakte Coffeng de rest van de markt bestrijkt.

Volgens Van der Moolen-directeur F. Böttcher is het belangrijk dat de Nederlandse handelaren sterker kunnen worden, zeker gezien de plannen in Europa om de beurzen samen te voegen tot een pan-Europees netwerk. Daardoor neemt de concurrentie in Europa onder handelaren toe. "De beurzen krijgen een Europees karakter. Dan heeft die 35%-beperking geen zin meer. Je moet Europees denken", meent hij.

De beurs is echter niet van deze regel op korte termijn te wijzigen, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

De 35%-regel trad in 1994 in werking na overleg tussen de toenmalige hoekmansbedrijven en beursvereniging, de voorloper van de huidige AEX. De handel werd in dat jaar gereorganiseerd, waardoor veel kleine hoekmansbedrijfjes -in 1993 waren het er nog zo'n 25- van het toneel verdwenen. Om te voorkomen dat een handelaar alle macht naar zich toe zou trekken, is de beperking ingevoerd. Wie 35% van de aandelenmarkt in handen had, kreeg geen nieuwe beursfondsen meer toegewezen.

Bij het verdwijnen van de beperking zou ook het probleem-Coffeng, de geschorste handelaar in Koninklijke Olie, makkelijker zijn op te lossen. De hoekmansactiviteiten van Coffeng zijn tijdelijk overgenomen door AOT en Van der Moolen. Die kunnen de handelsposities echter niet definitief overnemen omdat de bedrijven daarmee ver over de 35%-horde zouden gaan.

Coffeng handelde in Koninklijke Olie, een van de belangrijkste fondsen op de beurs. Op de beurs circuleren verschillende scenario's over wie het prestigieuze fonds in handen krijgt. "Of de handel gaat naar een van de drie overgebleven hoekmannen. Van der Wielen zit niet aan zijn tax, de andere twee wel. Of een buitenlander duikt op, want het gaat toch om Koninklijke Olie. Alleen zullen ze ook de schade over moeten nemen, of een deel ervan", verkondigt een handelaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.