[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Hypotheek-angst?]
[Reaal]
[KLM]
[Autosite]

Zalm: Euro-obligatie
met 3-jarige looptijd

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Minister Zalm (Financiën) start volgende maand met de eerste staatsleningen in euro's. Voor de 25 miljard euro (ƒ56 miljard) die de Staat in 1999 nodig heeft gaat de bewindsman voor het eerst ook 3-jarige staatsleningen uitgeven.

Volgens een woordvoerder van Financiën is gekozen de huidige 5-jarige obligaties te vervangen voor 3-jarige leningen omdat naar deze leningen meer vraag is op de internationale kapitaalmarkt.

Daarnaast biedt een 3-jarige lening de mogelijkheid om deze samen met 3-jarige leningen uit andere Eurolanden in 'obligatiemandjes' te verhandelen. Leningen met een looptijd van 10 en 30 jaar blijven overigens gewoon gehandhaafd.

Zalm zal voortaan bij aanvang van elk kwartaal bekendmaken welke wanneer en met welke looptijden hij obligaties zal introduceren. De eerste Nederlandse euro-staatslening die in januari wordt uitgeven wordt een 10-jarige lening. In februari volgt een 3-jarige lening en in maart nog een 10-jarige.

Stripbaar
Nieuw is verder dat de nieuwe euro-leningen voortaan allen stripbaar zullen zijn, waardoor hoofdsom en rentecoupons apart verhandeld kunnen worden. Nu geldt deze aparte regel nog voor slechts een aantal guldensleningen.

De omvang van de uitgifte van nieuwe leningen wordt door Financiën op circa 2 à 2,5 euro per maand geschat. Zolang in een nieuwe obligatie echter nog geen 7,5 miljard euro uitstaat zal de liquiditeit van de lening worden versterkt via een speciale repo-faciliteit.

Volgend jaar zal Zalm ook verder gaan met het uit de markt nemen van relatief kleine en daardoor minder goed verhandelbare leningen, die worden omgeruild tegen grotere en daardoor meer liquide leningen. Uiteindelijk doel is de staatsschuld in een beperkt aantal zeer grote leningen te concentreren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.