[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Hypotheek-angst?]
[KLM]
[Autosite]
[Reaal]

Boekhouding wel terug bij Ecobel

door MAURICE VAN UDEN - ZWOLLE, woensdag

In tegenstelling tot eerdere uitlatingen van het in opspraak geraakte groenfonds Ecobel uit Zwolle kan het bedrijf wel beschikken over belangrijke stukken uit de eigen boekhouding. Ecobel en zijn directieleden worden verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en ontduiking van de Wet Toezicht Beleggingsinstellingen.

Tijdens een massale inval op het zakenadres van Ecobel en op de huisadressen van enkele bestuurders nam justitie half september de administratie in beslag. Ecobel biedt beleggingen aan in Surinaams tropisch hardhout, maar beschikt niet over een vergunning van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

In een brief van 26 november jongstleden aan zijn klanten schrijft de verdachte directeur Jan M. dat zijn bedrijf vleugellam is geworden door de inbeslagname van de boekhouding. Dit bestrijdt het openbaar ministerie in Zwolle, dat het onderzoek naar mogelijke malversaties leidt. "Al op 28 september is aan de raadsman van Ecobel aangegeven dat hij een lijst kan opmaken van noodzakelijke stukken. Die konden dan bij de Economische Controledienst (ECD) worden opgehaald", aldus Tj. de Jong, persvoorlichter van het parket in Zwolle.

"Op 26 oktober is vervolgens geschreven aan Ecobel dat zij een afspraak kunnen maken bij de ECD om die stukken op te halen. Op 6 november is dat nog eens aan verdachte Jan M. zelf meegedeeld", aldus de perswoordvoerder.

"Al met al is er geen sprake van het vleugellam maken van Ecobel door de ECD of het Openbaar Ministerie", besluit De Jong. Hij stelt dat het onderzoek naar mogelijke vormen van fraude nog in volle gang is. Nog niet duidelijk is wanneer het strafrechtelijk onderzoek kan worden afgerond, zodat de zaak voor de rechter kan worden gebracht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.