[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]
[KLM]
[Reaal]

ECB stelt tarieven vast
voor de 'euro-geldmarkt'

Van onze correspondent - FRANKFURT, woensdag

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren het plafond en de bodem vastgesteld wat betreft de officiële tarieven voor de euro-geldmarkt, die op 4 januari a.s. het levenslicht ziet. De marginale beleningsrente, het tarief waartegen banken met een 'overnight' liquiditeitskrapte kunnen lenen, is bepaald op 4,5%. De depositorente, het tarief waartegen banken geld kunnen stallen bij de centrale bank als ze er even niets anders mee aankunnen, bedraagt 2%.

Dat maakte ECB-president Duisenberg gisteren bekend na afloop van de laatste vergadering dit jaar van de zes ECB-directeuren en de elf presidenten van de aangesloten nationale centrale banken. Dit gezelschap ziet elkaar nog eenmaal op de monitor, als op 31 december per teleconferentie wordt besloten over de definitieve koersen waarmee de elf nationale munten opgaan in de euro. Met deze beslissing ligt het hele kader voor de start van de euro nu vast.

Het gekozen plafond van 4,5% en de bodem van 2% ligt niet precies rond de basis-beleningsrente van 3% die alle centrale banken in euroland begin december allemaal invoerden behalve Italië, dat op 3,5% bleef zitten en voor 31 december nog een keer omlaag moet. Suggesties dat daaruit zou blijken dat de ECB in de toekomst eerder een renteverhoging aan ziet komen dan een verlaging wees Duisenberg van de hand. "Wij zien hierin een goed begin en deze rentetarieven worden elke twee weken opnieuw vastgesteld dus ze gaan toch veranderen. De 3 procent beleningsrente blijft voorlopig staan."

Introdutie vergemakkelijken
Om de overgang naar de euro soepel te laten verlopen en om de geldmarkten te laten wennen aan het nieuwe fenomeen hebben de ECB en de centrale bankpresidenten besloten om de marge tussen het plafond en de bodem tijdens de eerste drie weken van het bestaan van de euro nog krapper te houden. De marginale beleningsrente bedraagt van 4 tot 21 januari 3,25% en de depositorente 2,75%. Duisenberg zei dat dit is gedaan om de introductie van de euro te vergemakkelijken, maar dat na de eerste weken zo'n krappe marge alleen maar nadelig zou werken. "Drie weken moeten voor de geldmarkten genoeg zijn om in te spelen."

De marginale beleningsrente (te vergelijken met de Duitse Lombard-rente) en de depositorente geven alleen de bandbreedte aan van de interbancaire geldmarkt-tarieven en hebben geen effect op de dagelijkse economie. De ECB maakte gisteren ook bekend dat de eerste beleningstender waarop handelsbanken kunnen inschrijven op 4 januari van start gaat tegen een rente van 3%; deze tenders gaan zich om de twee weken herhalen.

Met deze tweewekelijkse tenders heeft de ECB een belangrijk instrument in handen om de geldhoeveelheid en rentevoeten te sturen. Later in de maand januari volgen ook inschrijvingen op beleningstenders met een looptijd van drie maanden. Als onderpand kunnen alle soorten effecten en waardepapieren dienen zolang ze maar in euro's zijn genoteerd en zolang de emittent maar uit een euroland komt.

Tijdens de ESCB-raad van gisteren is ook besloten tot een uitbreiding van het budget van de ECB voor volgend jaar, waardoor 150 extra mensen kunnen worden aangenomen voor het vele werk. Het personeelsbestand van de ECB zal dan op 700 komen. Op 19 januari komt het eerste maandbericht uit waarin de ECB voortaan van maand tot maand de economische situatie in de eurozone doorlicht.

Alhoewel de eurobiljetten en munten pas in 2002 komen, gaat per 1 januari a.s. het recht op de uitgifte van bankbiljetten en munten over op de ECB.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.