[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[KLM]
[Autosite]
[Reaal]
[Hypotheek-angst?]

Goudse vermogensbeheerder
raakt vergunning STE kwijt

Van een onzer verslaggevers - GOUDA, woensdag

Vermogensbeheerder Direct Invest uit Gouda is vorige week zijn vergunning kwijt geraakt. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) kon zich niet vinden in de boekhoudmethode van het tien man tellende bedrijf. Ook zijn er bezwaren geuit tegen de manier waarop derden orders opgeven bij Direct Invest.

Dit bevestigt desgevraagd mr. W. de Jong, advocaat van de Goudse vermogensbeheerder. De Jong probeert vandaag via het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) het intrekken van de vergunning ongedaan te maken. Hij noemt de maatregel van de STE een "heel zwaar besluit". Het ontnemen van de vergunning brengt het bedrijf en de werkgelegenheid in gevaar, aldus De Jong.

"Van het intrekken van een vergunning zou sprake kunnen zijn als er de verdenking bestond van beleggingsfraude. Maar daarvan is volgens mij niets gebleken", aldus De Jong.

De raadsman van Direct Invest heeft nog hoop tot een vergelijk met de beurswaakhond STE te komen voordat de zaak wordt behandeld door het CBB.

De Nederlandsche Bank en de STE hebben het beheer over de effectenportefeuilles van de 600 klanten van Direct Invest inmiddels ondergebracht bij vier banken en commissionairshuizen waarmee de Goudse vermogensbeheerder al zaken deed.

De beurswaakhond vindt dat Direct Invest de hand licht met de administratieve voorschriften die gelden voor vermogensbeheerders. Dat kwam aan het licht tijdens een routinecontrole door de STE in oktober van dit jaar. Hoewel het bedrijf meteen maatregelen heeft genomen om de boekhouding op peil te brengen, acht de toezichthouder het resultaat onvoldoende.

Ook ontdekte de STE dat Direct Invest klanten bediende die zelf geen direct contact met de vermogensbeheerder onderhielden. Die contacten verliepen dan via via, hetgeen per wet is verboden.

In de branche wordt de actie van de STE beschouwt als niet veel meer dan het stellen van een voorbeeld. Het zou een teken zijn dat het niet strikt naleven van de regels voortaan zwaarder wordt aangepakt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.