[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]
[Reaal]
[KLM]

Digitaal speelgoed steeds
meer in trek als kerstcadeau

door ROMKE SPIERDIJK - AMSTERDAM, woensdag

De Nederlandse bevolking geeft ook dit jaar met kerst weer miljoenen guldens uit aan kinderspeelgoed. Tot enkele jaren geleden was een kind dolgelukkig te maken met een Barbie, een speelgoedtrein, of de nieuwste creatie van Playmobil. Maar tijden veranderen en het speelgoed verandert mee: kind en fabrikant gaan digitaal.

Afgelopen week maakte de Amerikaanse speelgoedgigant Mattel een grote overname bekend. Voor ruim zeven miljard gulden neemt het bedrijf The Learning Company (TLC) over. Deze laatste is gespecialiseerd in educatieve software, maar nam dit jaar een aantal producenten van computerspellen over om haar marktpositie te verstevigen.

De miljarden-investering van Mattel volgde op minder positief bericht een dag eerder. Een winstwaarschuwing moest de aandeelhouders voorbereiden op een winst over 1998 die eenderde lager uitvalt dan voorspeld. De winstwaarschuwing is een gevolg van onder meer tegenvallende kerstverkopen.

In de Verenigde Staten merkt het bedrijf bovendien dat de consument liever inkopen doet in grote warenhuizen als Wal-Mart, dan in gespecialiseerde winkels als Toys 'R' Us. Deze laatste heeft een uitgebreider assortiment speelgoed, maar de eerste heeft een hippere collectie. Barbie's en Playmobil horen daar anno 1998, helaas voor Mattel, niet meer bij.

CD-rom Lego
Mattel heeft al langer een multi media-afdeling, maar de resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. De producten overigens ook niet: echt veel verder dan 'Barbie Software for Girls' met als toppers 'Barbie Nail Designer' en 'Talk with me Barbie' kwam deze afdeling niet. De concurrentie pakte het aanzienlijk slimmer aan. Lego kwam in 1997 al met een groot aantal cd-roms ter ondersteuning van haar producten. Hasbro, maker van bekende spellen als Monopoly, Risk en Mastermind, bracht deze kaskrakers op gedegen wijze uit op cd-rom. Mét toegevoegde waarde: dankzij Internet kan nu met wildvreemden Monopoly gespeeld worden.

Hasbro nam eerder dit jaar bovendien MicroProse over, een grote producent van computer-games. Het bedrijf was er overigens ook eerder bij dan Mattel. Vorig jaar al stonden veel van de titels die het concern uitbracht in de Verenigde Staten in de top 10 van bestverkochte cd-roms van het jaar.

Nederland loopt op dit gebied over het algemeen enkele jaren achter op de Verenigde Staten. Toch lijkt reeds dit jaar de trend over te waaien. Volgens de vereniging GEBRA (Gemengde Branche), waarin de speelgoedwinkels in ons land verenigd zijn, stonden spelcomputers, computerspellen en cd-roms op de tweede plaats in de top 5 van bestverkochte producten in de Sinterklaas-periode. Alleen de trendgevoelige Teletubbies deden het beter.

Nintendo
De spelcomputers vormen overigens een categorie apart. Heb je als kind vandaag de dag geen Nintendo of PlayStation in huis, dan zullen de snerende opmerkingen van vriendjes je snel doen besluiten zo'n apparaat toch maar op het verlanglijstje voor de kerstman te zetten. Kinderen blijven, net als veel volwassenen, kuddedieren.

Hoewel zo'n 25 procent van de kinderen de trotse bezitter van een spelcomputer is, blijft de personal computer met bijbehorende software het goed doen. Het een sluit het ander namelijk niet uit. Het kind een Nintendo, papa en mama een pc. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer hij (ook) gebruik zal gaan maken van de 'echte' computer. Het gebruik van educatieve software zal door de ouders alleen maar aangemoedigd worden. Het spelen van computerspellen misschien wat minder, maar dankzij de krantenwijk worden ook deze uiteindelijk aangeschaft.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.