[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Hypotheek-angst?]
[Autosite]
[Reaal]
[KLM]

Dow door 9000-barrière

NEW YORK, woensdag

Wall Street beleefde gisteren weer eens een tamelijk saaie dag. De stemming was vriendelijk maar toch trad gedurende de handel een daling van de koersen op. De technologiesector lag zwakker maar IBM boekte een record aller tijden. Per saldo sloot de Dow Jones index 55,61 hoger op 9044,46 en daarmee werd de 9000-grens weer met gemak genomen.

De FED, het systeem van Amerikaanse centrale banken, hield gisteren een bijeenkomst over de rente. Vrijwel geen enkele analist had verwacht dat de rente verlaagd zou worden, nu de Amerikaanse economie nog steeds in een behoorlijk tempo doorgroeit en de inflatie daalt en daalt. De obligaties daalden echter toch een fractie.

De rente werd dan ook niet verlaagd en dat was even een teleurstelling voor enkele beleggers, die wat afstootten uit onvrede. Maar na korte tijd kwam het optimisme weer terug, al werd hier en daar toch wel winst genomen. Wall Street is immers al dagen bezig aan een gestage opmars en de 9000-grens was kennelijk het sein voor velen om er uit te stappen en de rest van het jaar vakantie te nemen. De hoog-laagverhouding was dan ook ongunstig met drie tegen vier.

De afloop van de beschieting van Irak noch rumoer om de positie van Bill Clinton speelden op de beurs een rol en de omzet was met 683 miljoen stuks redelijk.

IBM was echter opeens sterk in trek. Salomon Smith Barney verhoogde zijn koersdoel van $180 naar $210 en dat miste zijn uitwerking niet. De koers van IBM stoof maar liefst $6 3/8 naar $182¾ bij een forse omzet van 4,4 miljoen stuks.

Maar IBM was ongeveer de enige in de technologiesector. Unisys maakte bekend volgend jaar 6500 man te gaan aannemen vanwege goede vooruitzichten, maar de koers daalde toch $5/8 naar $33¼. Microsoft verloor $2 op $138½ en Sun Microsystems werd $3 5/8 goedkoper op $83¼.

In het algemeen lagen de technologiewaarden zwak vanwege winstnemingen. De Nasdaq-index, die vorige week nog nieuwe hoogterecords vestigde, verloor nu bijvoorbeeld 17 punten. De dollar schommelde iets maar sloot vrijwel onveranderd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.