[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[KLM]
[Autosite]
[Reaal]
[Hypotheek-angst?]

Dow bederft kerstrally

AMSTERDAM, woensdag

Een plotseling omslaand Wall Street bedierf gisteren alsnog de stemming op een aanvankelijk positief gestemde, grotendeels door de optiebeurs gestuurde Amsterdamse effectenbeurs. Vooral zwaar wegende dalers als Aegon en Philips deden de winst van de AEX-index die vlak na het middaguur opliep tot ruim 20 punten verdampen tot een schamele 2,9 punten op 1155,35. Volgens handelaren zullen in verband met de komst van de euro de professionele partijen het Damrak volgende week massaal mijden.

"Dit is de laatste week waarin je kunt handelen in guldens, terwijl drie dagen later ook de afwikkeling van de transactie nog in guldens plaatsvindt", aldus een van hen. "Met ingang van volgende week valt de afwikkeling in het nieuwe jaar, en geschiedt dus in euro's. De grote professionele beleggers hebben geen zin het zichzelf moeilijk te maken, zodat vrijwel niemand volgende week nog zal handelen. Dat wordt een hele gekke week. Daarom ging het gisteren en vandaag zo hard."

Wijzigingen in de portefeuilles worden dus zoveel mogelijk deze week doorgevoerd. Het aandeel Hagemeyer, dat eerder dit jaar zwaar werd getroffen door de Azië-crisis, profiteerde met een koersstijging van ƒ2,90 naar ƒ66,40 volop. Het IMF stelde deze week de groeiprognoses voor de wereldeconomie in 1999 weliswaar voor de derde keer naar beneden bij, maar tekende daar bij aan de crises zich naar alle waarschijnlijkheid niet zullen verergeren.

Nieuw record
Ook Akzo Nobel (plus ƒ2,60 op ƒ80), Heineken (+ƒ3 naar ƒ112) en Wolters Kluwer behoorde tot de grootste stijgers. Het uitgeverijconcern dikte acht gulden aan op ƒ399, alweer een nieuw record. "Wolters Kluwer is dé favoriet", aldus een handelaar. "Het aandeel staat inmiddels op een koers/winstverhouding van ruim 46." Buhrmann was met een verlies van ƒ3,60 op ƒ32,10 verhoudingsgewijs de grootste daler onder de grote fondsen.

Ook de beurstrekker bij uitstek, Aegon, liet het gisteren afweten. Het fonds brak afgelopen maandag het oude koersrecord (ƒ224,40 op 21 juli) en leek gisteren eerst vrolijk door te stomen. Op een nieuw record van ƒ232,70 sloeg de hoogtevrees echter toe. Uiteindelijk sloot Aegon op ƒ223,60, dat was ƒ4,30 lager dan het slot van eergisteren.

Handelaren zagen een duidelijke verschuiving richting aandelen van concurrenten als ABN Amro (plus twee kwartjes op ƒ38,90) en ING (plus ƒ1,40 op ƒ111). Het laatstgenoemde conglomeraat profiteerde ook van plaatsing op de zogenoemde fresh money list, een speciaal 'verlanglijstje' van Morgan Stanley.

De grote Nederlandse financials (naast de al genoemde ook Fortis Amev) zijn overigens allemaal opgenomen de Euro Stoxx 50, dat na de invoering van de girale euro hoogstwaarschijnlijk dè benchmark van euroland wordt. "Professionele beleggers kopen Stoxx-fondsen bij, voorzover die nu nog in hun eigen portefeuille zijn ondervertegenwoordigd", zo signaleerde een handelaar gisteren.

Mammoetopdracht
De overige Europese beurzen boden overigens een verdeeld beeld. "Eigenlijk hadden we vandaag lager moeten sluiten", zo stelde een beursman gisteren, in een verwijzing naar de dalende Japanse aandelen- én obligatiekoersen. Daar staat tegenover dat hier en daar al werd gespeculeerd op een mogelijke verdere rentedaling in de VS.

Onder de Midkap-fondsen viel weinig spectaculairs te beleven. Wel werd de Nederlandse baggeraar Boskalis Westminster ruimhartig beloond voor de eergisteren bekendgemaakte mammoetopdracht. Samen met HBG en een groep buitenlandse aannemers gaat het concern de stadstaat Singapore met liefst duizend hectare uitbreiden, waar in totaal een bedrag van ƒ1,45 miljard mee is gemoeid.

De grote 'jumbo-hoppers' waarin sommige baggeraars de afgelopen jaren zwaar hebben geïnvesteerd zijn bij uitstek geschikt voor de realisering van de Singaporese plannen. De mega-order is dan ook van betekenis voor de wereldwijde baggermarkt, zo benadrukte ING Barings gisteren. Het risico op overcapaciteit en dalende tarieven lijkt door het project voorlopig te zijn afgewend, aldus de zakenbank.

Voor ING Barings voldoende reden om voor Boskalis een koopadvies af te geven. Het aandeel is gezien de verhoogde winstverwachting (ƒ4,20 per aandeel in plaats van ƒ3,90) "erg goedkoop", aldus de bankiers. Het aandeel Boskalis haalde gisteren al een deel van de schade in, door ruim 4% duurder te worden op ƒ28,80.

Ook voor HBG is de Singapore-order van belang. ING Barings stelt echter vraagtekens bij de bestendigheid van het huidige marktaandeel van dit concern, aangezien het geen jumbo hopper heeft en de aanschaf daarvan vorig jaar heeft uitgesteld. Ondanks een iets hogere winstverwachting blijft het advies 'houden', en daarmee stijgt het aandeel niet op het ING-verlanglijstje. HBG won gisteren drie dubbeltjes op ƒ20,90.

Gezien de relatief geringe omzetten op de lokale markt waren bescheiden orders al goed voor flinke koersuitslagen. Elektronicaproducent- en distributeur De Drie Electronics was ondanks de bekendmaking van een forse winstgroei relatief de grootste verliezer aan het Damrak. De koers daalde met bijna 8% tot ƒ22,30.

Marijn Jongsma






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.