[Interchange]&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[KLM]
[Hypotheek-angst?]
[Reaal]

Begrotingstekort dreigt te stijgen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Zonder duidelijke beleidsaanpassingen van het kabinet dreigt het EMU-begrotingstekort van ons land volgend jaar fors op te lopen van 1,25% tot 1,75%. Dit alarmerende bericht laat het Centraal Planbureau (CPB) horen in haar gisteren verschenen kwartaalbericht over de Nederlandse economie.

Volgens het CPB wordt het stijgende overheidstekort veroorzaakt door de terugvallende economische groei, het stijgende aantal mensen met een uitkering en de veel groter dan verwachte toestroom van asielzoekers.

Vorige maand werd reeds bekend dat het CPB de economische groei voor 1999 neerwaarts heeft bijgesteld van 3% tot 2,25%. Dit jaar groeit de economie nog met 3,75%.

Het ministerie van Financiën reageerde gisteren voorzichtig op de berichten over het oplopende tekort, dat een totaal andere kant opgaat dan in het regeerakkoord afgesproken. Volgens die afspraken moet in 2002 sprake zijn van een tekort van 1%. "Het CPB rekent uit wat er gebeurt als wij verder niets doen. Maar als de afgesproken uitgavenplafonds overschreden worden, zal er zeker wat moeten gebeuren", aldus een woordvoerder van minister Zalm.

"Het CPB geeft in feite dus dezelfde waarschuwing af die Zalm onlangs ook al liet horen toen hij wees op mogelijke bezuinigingen", aldus de woordvoerder. "Wat er precies moet gebeuren, kan echter pas begin volgend jaar worden bepaald, wanneer meer gegevens beschikbaar zijn."

Het CPB constateert verder dat er een abrupt einde komt aan de sterke daling van de werkloosheid in de afgelopen jaren. Doordat het aantal banen veel minder spectaculair groeit, zal het aantal mensen zonder werk niet verder meer afnemen.

Volgens het CPB komt de banengroei in 1999 uit op slechts 1,5%, ofwel een halvering van de fraaie 3% over dit jaar. Het werkloosheidspercentage blijft daardoor op 5,25% steken. Ook de inflatie halveert en bedraagt in 1999 nog slechts 1%.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.