&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Hypotheek-angst?]
[Autosite]

Moskou vindt in India
'strategische partner'

Van onze correspondent - MOSKOU, woensdag

De Russische premier Jevgeni Primakov heeft gisteren na afloop van een tweedaags bezoek aan India met zijn Indiase ambtgenoot een "strategisch partnerschap" gesloten. Daarmee lijkt Rusland zijn diepe frustratie over de Britse en Amerikaanse bombardementen op Irak omgezet te hebben in een nieuwe defensiepolitiek.

Rusland voelt zich beledigd omdat het niet is geconsulteerd voor de aanval op Irak. Maar als blijk van de wens het geschil met de VS bij te leggen, stuurt Moskou zijn ambassadeur in Washington, Joeli Vorontsov en zijn gezant bij de Verenigde Naties, die uit protest tegen de militaire acties in Irak waren teruggeroepen, weer terug. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren echter wel duidelijk dat het nu aan de VS is om een toenaderingspoging te doen.

Primakov leek tijdens zijn bezoek aan India ook een rol voor Peking te zien in een "strategische driehoek", als tegenwicht voor de Amerikaanse hegemonie in de wereld en met name in Azië, maar China negeerde deze Russische voorzet.

De nieuwe "as" met New Delhi en Peking werd door Primakov weliswaar niet officieel voorgesteld, maar duidt er niettemin op dat Moskou dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn dominante rol in de wereld verloor koortsachtig bezig is iets van het verloren prestige te herwinnen.

Samen met de Indiase premier Atal Behari Vajpajee onthulde Primakov het plan om de omvang van de handel tussen beide landen in het komend jaar te verdubbelen. De militaire samenwerking gaat onverminderd voort. Rusland zal volgens afspraak tot 2010 de grootste wapenleverancier blijven van India.

Terwijl Primakov in India was, hield Defensieminister Igor Sergejev maandag een pleidooi voor versterking van de militaire samenwerking met de voormalige Sovjetrepublieken.

Sergejev riep de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), waarin de Sovjet-Unie zeven jaar geleden uiteenviel, op de militaire samenwerking te versterken. "Omdat de VS en hun bondgenoten onvoorspelbaar blijken te zijn", zei Sergejev, "is het van het grootste belang dat wij gezamenlijke doelstellingen voor samenwerking stellen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.