&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

Verdeeldheid troef
na val Netanjahoe

Van onze correspondent - JERUZALEM, woensdag

In plaats van een front te vormen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, is strijd uitgebroken onder zijn politieke tegenstanders, die er afgelopen maandag in slaagden hem in het Israëlische parlement (Knesset) ten val te brengen.

Tussen de vier en zeven Israëlische politici hebben aangekondigd een gooi te willen doen naar het premierschap. Bij de vervroegde verkiezingen, waarschijnlijk op 27 april, kiest Israël de volgende premier rechtstreeks, en de 120 parlementariërs langs partijlijnen.

Niet alleen het aantal uitdagers zal groter zijn dan bij de vorige verkiezingen in 1996 toen Netanjahoe nipt de enige andere kandidaat, de zittende premier Sjimon Peres versloeg. Ook zullen er meer partijen zijn.

Inmiddels is duidelijk dat er drie nieuwe partijen zullen worden gevormd in het politieke centrum, die vooral worden opgericht als platform voor twee politici en een populaire oud-generaal.

Zoon begin
Ook krijgen de Russische emigranten, nu louter vertegenwoordigd door de partij van Natan Sharansky, straks een tweede keuze. Tevens kunnen de ultra-rechtse kiezers, en de kolonistenbeweging, straks niet alleen stemmen voor de Nationale Religieuze Partij, maar ook op een partij die wordt opgericht door Benny Begin, zoon van wijlen premier Menachem Begin.

Begin zal daartoe uit de Likoed-partij van Netanjahoe stappen in de hoop met zijn partij het vredesproces te begraven.

Uit de Likoed stapte gisteren al oud-minister van Financiën, de gematigde Dan Meridor. Hij zal een centrumpartij gaan leiden, en een gooi doen naar het premierschap. "Netanjahoe heeft geen geloofwaardigheid. Liegen is de norm geworden in Israël", verklaarde hij gisteren.

Meridor mikt op de kiezers die genoeg hebben van de twee grote partijen, Likoed en de Arbeiderspartij. Maar ook de populaire generaal Amon Lipkin-Shahak hoopt hen over te halen op hem te stemmen. De generaal moet voor zijn kandidatuur nog wel officieel uit dienst treden.

Oud-burgemeester Roni Milo van Tel Aviv zal de derde centrum-partij leiden. Milo was de man die het concept van een politiek centrum bedacht voor Israëli's die achter het vredesproces staan, en genoeg hebben van de politieke chaos.

Maar ook Milo, Meridor, Shahak en de leider van de Arbeiderspartij, Ehoed Barak, zijn, als alle politici allereerst in zichzelf geïnteresseerd, en niet in het landsbelang, schimpte gisteren de Israëlische pers. In plaats van de rijen te sluiten om Israël van Netanjahoe te bevrijden, versplintert nu die eensgezindheid.

Netanjahoe zelf blijft vol vertrouwen, zelfs nu een paar zwaargewichten in Likoed zijn kandidatuur voor het premierschap willen betwisten. "Ik zal weer winnen, want ik heb het vertrouwen van de Israëli's", zei hij gisteren.

Maar opiniepeilingen wijzen uit dat, mocht er vandaag worden gestemd, Netanjahoe het moet afleggen tegen ofwel Barak of Shahak.

Toch wilde gisteren geen enkeling Netanjahoe al afschrijven. De verdeeldheid in de Israëlische politiek is groter dan ooit, terwijl de belangen dat ook zijn. Immers het vredesproces staat op het spel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.