&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

VS weigeren opheffing
santies tegen Bagdad

Van onze correspondent - JERUZALEM, woensdag

De Verenigde Staten maken zich na de aanvallen van vorige week op Irak sterk in de VN-Veiligheidsraad om de economische sancties tegen Bagdad te handhaven en de wapeninspecties door Unscom voort te zetten. China, Frankrijk en Rusland -evenals de VS permanent lid van de raad- willen een einde maken aan de sancties en opheffing of hervorming van Unscom.

Irak, dat gisteren herhaalde dat de wapeninspecteurs niet terug mogen komen, beschuldigde 'de vijand' er gisteren van twee raketten te hebben afgevuurd op de havenplaats Basra. Londen en Washington hebben dit tegengesproken.

Een militaire woordvoerder vertelde het Iraakse persbureau INA dat Britse of Amerikaanse toestellen het Iraakse luchtruim hadden geschonden voor de eerste keer na afloop van Operatie Desert Fox en dat ze daarbij raketten hadden afgevuurd op doelen rond Basra in het zuiden van het land.

Een Britse woordvoerder wees erop dat er geen sprake kan zijn van schending van het luchtruim, omdat de Britten en de Amerikanen ten zuiden van de 33e breedtegraad een Iraaks vliegverbod bewaken. "Bovendien waren we vandaag niet in de lucht", aldus de woordvoerder. Ook de Amerikanen ontkenden de incidenten.

Irak vroeg aan de Verenigde Naties het humanitaire programma te hervatten. De VN voldeden aan dat verzoek door het terugsturen van de VN-hulpverleners, die voor het begin van de bombardementen vorige week naar Amman waren uitgeweken.

De Veiligheidsraad begon gisteren een debat over de gevolgen van de Amerikaans-Britse acties, die volgens Londen en Washington succesvol waren en Irak's programma voor chemische en biologische wapens ernstige schade hebben berokkend.

Butler
Of de inspecteurs van Unscom onder leiding van de Amerikaan Richard Butler mogen terugkeren, zal afhangen van het overleg in de V-raad dat vandaag zal worden hervat. Butler, die in de raad alleen nog maar gesteund wordt door de VS en Groot-Brittannië, zei gisteren dat hij niet van plan is af te treden. "Pas als aantoonbaar is dat ik het enige obstakel vorm voor een controleerbare ontwapening van Irak, dien ik mijn ontslag in", zei Butler.

Zowel de Britten als de Amerikanen weerspraken gisteren de bewering van de Iraakse VN-ambassadeur Nizar Hamdoon dat er duizenden burgerslachtoffers zijn gevallen. Volgens Britse en Amerikaanse bronnen zijn juist vooral militaire doelen uitgekozen en gebouwen van de regerende Baath-partij om het aantal burgerslachtoffers tot het minimum te beperken.

De Britse woordvoerder van het ministerie van Defensie, Edgar Buckley, suggereerde zelfs dat een aantal burgerslachtoffers zijn gevallen door het intensieve afweergeschut dat Irak inzette tegen de aanvallen. "De Iraki's zelf hebben enorm veel luchtafweergeschut ingezet en dat moet natuurlijk ergens weer neerkomen", aldus Buckley.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.