&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

Cambodjanen in paniek
om chemisch afval

Van onze correspondent - SINGAPORE, woensdag

Bijna 50.000 Cambodjanen zijn gisteren in paniek de provincie Sihanoukville in het zuiden van hun land ontvlucht uit angst voor de gevaren van 3000 ton chemisch afval, die daar twee weken geleden werd gestort door een onderneming uit Taiwan.


Veilig voor schadelijke stoffen, maar nog geheel ontdaan van een auto-ongeluk rust een Cambodjaanse familie uit op de weg van Sihanoukville naar de hoofdstad Phnom Penh. Bij de exodus die ontstond uit de angst voor giftig afval, kwamen gisteren op de uitvalswegen uit de havenstad vier vluchtelingen door ongelukken om het leven. FOTO: REUTERS

Bij protestacties tegen de storting in Kompong Som Ville van het afval, dat onder meer kwik en lood bevat, zijn het afgelopen weekeinde twee mensen overleden. Bij de massale vlucht vonden gisteren vier mensen de dood in verkeersongelukken.

Arme bewoners van het gebied rond de op tien kilometer van de stad Sihanoukville gelegen stortplaats hadden al grote hoeveelheden weggehaald van het afval, dat verpakt was in vaten met doodskoptekens erop. Zij gebruikten het, na vermenging met cement, als bouwmateriaal omdat stenen er kostbaar zijn.

Drinkwater
Toen zij hoorden dat het afval gevaar voor de gezondheid kan opleveren dumpten zij het, onder meer in de buurt van waterbronnen. De plotselinge algemene paniek ontstond gisteren toen de autoriteiten waarschuwden voor mogelijk besmettingsgevaar van het drinkwater in de provincie.

Milieuminister Mok Mareth maande de bevolking tot rust. Hij zei dat het afval niet zo schadelijk is als de inwoners denken en dat het snel naar Taiwan wordt teruggebracht. Het is de vraag of het bedrijf waarvan het afkomstig is, Formosa Plastic, het wil terugnemen. In Taiwan ontstonden ook protesten toen het bedrijf het uit 1993 afkomstig afval daar wilde dumpen. Het onderzoek naar de precieze schadelijke effecten van het afval loopt nog in Cambodja.

Sinds de financiële crisis vorig jaar zichtbaar werd, dreigen de naar inkomsten snakkende Aziatische landen tot de grootste stortplaats te worden voor de 400 miljoen ton gevaarlijk chemisch afval, die jaarlijks (volgens een schatting van de VN-milieuorganisatie UNEP) op de wereld wordt geproduceerd.

De meeste landen beschikken niet over de mogelijkheden tot verbranding of anderszins onschadelijk maken van het afval, maar zwichten voor het geld. De plaatselijke autoriteiten in Sihanoukville streken zo'n 6 miljoen gulden op voor de dumping.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.