&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

Bonn twist over energiepolitiek

Van onze correspondent - BERLIJN, woensdag

Er is binnen de rood-groene regering in Bonn een openlijke ruzie uitgebroken over de energiepolitiek.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) reageerde zeer gebeten op het initiatief van zijn milieuminister Jürgen Trittin (Groenen) om zonder enig overleg de commissie voor reactorveiligheid en stralingsbescherming met onmiddellijke ingang op te heffen.

De verantwoordelijk bewindsman was niet onder de indruk van de kritiek van zijn hoogste baas. Trittin zegt correct te hebben gehandeld, omdat de commissie volledig onder zijn competentie valt.

Schröder vreest dat de actie van de minister voor Milieu het aanstaand overleg met de Duitse energiesector medio januari negatief kan beïnvloeden. De verhouding tussen de twee bewindspersonen was toch al niet optimaal, sinds Schröder kort geleden met het stroom leverende bedrijfsleven rond de tafel ging en zijn milieuminister thuis liet.

De tegenstelling tussen socialisten en Groenen zit vooral in de termijn waarop Duitsland zich van de kernenergie zou moeten ontdoen. De partij van Schröder is voor een beleid dat weliswaar langer duurt, maar dat geen schadeclaims oplevert. De Groenen willen op zo kort mogelijke termijn de knop omdraaien.

Ook minister Werner Müller (Economische Zaken) zit op een totaal andere golflengte dan Jürgen Trittin. De milieuminister ziet absoluut niets in het idee van zijn collega om de Duitse burger een zogeheten toekomstpfennig op het energieverbruik te laten betalen. Met een geschatte jaarlijkse opbrengst van 2,5 miljard gulden zou de ontwikkeling van alternatieve vormen van stroomopwekking moeten worden betaald.

Siemens heeft zich ondertussen nadrukkelijk voor de toepassing van kernenergie uitgesproken. Het Duitse elektronicaconcern stelde zich gisteren op het standpunt dat het afschaffen van kernenergie drie negatieve effecten zal hebben: hogere stroomkosten, een zwakkere concurrentiepositie voor het Duitse bedrijfsleven en meer werkeloosheid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.