&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Buitenland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[CMG]
[Matchbank]
[World OnLine]
[Autosite]
[Reaal Hypotheken]

Ballon-trio veilig door China
door Wim Kroese
AMSTERDAM, woensdag

De eerste luchtballon die een goede kans maakt non-stop de aarde te ronden is op weg naar de Stille Oceaan. Maar niet nadat ballonmiljardair Richard Branson een diepe knieval had gemaakt voor de Chinese autoriteiten in Peking, nadat hij een overvliegverbod had overtreden.

Vanaf tien kilometer vlieghoogte stuurde hij per fax zijn verontschuldigingen en die werden geaccepteerd.

De Engelsman Branson, de Amerikaan Steve Fossett en de Zweed Per Lindstrand kregen genade van de Chinezen en hoefden niet te landen bij de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, een bevel dat China maandagavond uitvaardigde. De gram van de Chinezen was veroorzaakt nadat de ballonbemanning bijna vierhonderd kilometer noordelijker dan was afgesproken Tibet binnenvloog vanuit Nepal. Daarmee weken ze af van de toegewezen vliegcorridor over het Chinese vasteland. De ballonbemanning koerste regelrecht af op een grensgebied met China, waar al het vliegverkeer is verboden omdat hier van tijd tot tijd atoomproeven worden genomen.

Branson hield werkelijk rekening met een voortijdig einde van zijn recordvlucht. Dat was te lezen in de fax die Branson vanuit de ballon schreef aan zijn vriend Henk Brink: "We hebben vannacht het laatste stuk over de Himalaya afgelegd. Mijn uitzicht vanaf de Tibetaanse kant op de Mount Everest vergeet ik nooit meer, het was overweldigend en beslist het mooiste panorama dat de wereld aan de mens heeft te bieden.

Onze snelheid is nu teruggevallen tot een magere 70 kilometer per uur en we zitten in grote problemen. Zojuist gaf de hoogste autoriteit in Peking ons opdracht op het vliegveld van Lhasa te landen, maar dat is veel te klein om de ballon veilig neer te kunnen zetten. We bijten onze nagels stuk van de zenuwen."

Ballonvaarder Brink werkt nauw samen met Virgin-koning Richard om diens vliegexpeditie verder te helpen.

Na een mislukte bemiddelingspoging van premier Tony Blair lukte het sir Edward Heath, oud-premier van Engeland, wel om de Chinezen om te praten. Heath heeft tijdens zijn regering bijzondere betrekkingen met Peking van de grond gekregen. BALLON-TRIO