&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Matchbank]
[Reaal Hypotheken]
[Autosite]
[World OnLine]
[CMG]

Ziektepolis klap voor gezinnen

door Carlijne Vos - AMSTERDAM, woensdag

De nieuwe polissen voor de particuliere ziektekostenverzekering die dezer dagen in de bus zijn gevallen, zijn als een bom in geslagen. Collectief verzekerden van Zilveren Kruis worden zelfs geconfronteerd met premieverhogingen van 12 tot 30 procent.

Voor gezinnen vallen er nog hardere klappen bij 's lands grootste ziektekostenverzekeraar omdat de leeftijd voor meeverzekerde kinderen van 27 jaar naar 18 jaar is verlaagd. Daarnaast is het derde kind niet langer gratis meeverzekerd.

Particulier verzekerden worden per 1 januari 1999 geconfronteerd met premieverhogingen van gemiddeld 10 procent. Bij Zilveren Kruis bedraagt de verhoging gemiddeld 7 procent. "Maar om de solidariteit te waarborgen voor individuele klanten hebben we de collectieve contracten inderdaad fors moeten verhogen. We vinden het niet leuk om mensen en vooral gezinnen deze onaangename verrassing te bezorgen, maar we konden de oude premiestelling niet langer volhouden met de stijgende kosten in de zorg", aldus woordvoerder Olga Kolenburg.

Bij de Consumentenbond zijn al talloze klachten binnengekomen over de premieverhogingen. "We hebben verzekerden al gewaarschuwd en aangeraden om goed om zich heen te kijken omdat premieverhoging een legitieme reden tot opzegging van de verzekering is. Zeg echter nooit een verzekering op, voordat hij elders is geaccepteerd", waarschuwt woordvoerder S. Lauw.

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwde dit najaar al dat de premies per 1 januari 1999 gemiddeld met zo'n 10 procent omhoog moesten vanwege de stijgende kosten in de gezondheidszorg. Sommige verzekeraars zouden met nog grotere verhogingen kunnen komen omdat zij een structurele achterstand hebben van premies op de schadebedragen. De ongeveer 4 miljoen particulier verzekerden in ons land zouden volgens deze berichten rekening moeten houden met een extra kostenpost van zo'n 400 gulden per jaar.

Een inventarisatie van ZN wijst uit dat de gemiddelde premieverhoging inderdaad 10 procent bedraagt. Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld verhoogt de premies maar met 5 procent, de Goudse met 9 procent en Ohra met 12 procent. De Consumentenbond waarschuwt echter dat de premieverhoging alleen niet genoeg zegt. "Bij een andere verzekeraar die zijn premies minder drastisch verhoogt, liggen de premies misschien wel op een hoger niveau", aldus Lauw.

De Consumentenbond wil zich niet uitspreken over de bedrijfsvoering van de individuele verzekeraars, maar noemt het wel opvallend dat "meevallende resultaten nooit worden vertaald in lagere premies maar als het tegenzit gaan de premies wél meteen omhoog."

"Nu de overheid geen toezicht meer houdt op de particuliere ziektekostenpremies, is concurrentie het enige middel om de kosten te beheersen. Wij vinden het dan op zijn zachtst gezegd niet netjes om eerst klanten binnen te halen met lage premies om ze vervolgens met 15 procent te verhogen", aldus Lauw.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.