&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[World OnLine]
[CMG]
[Matchbank]
[Autosite]
[Reaal Hypotheken]

"Ziekmaker na Bijlmerramp
zelfde als bij Golfoorlog"

door Jan-Kees Emmer - AMSTERDAM, woensdag

Voor het eerst zijn bij een patiënt met lichamelijke klachten naar aanleiding van de Bijlmerramp, sporen in het bloed gevonden die kunnen duiden op het Golfoorlog-syndroom.

De Amsterdamse internist R. Kurk deelde KLM-medewerker D. van Os, die sinds enkele jaren ernstig ziek is, afgelopen week mee dat zijn bloed sporen van mycoplasma bevat, een bacterievorm die duidt op aanwezigheid van het Golfoorlog-syndroom.

Van Os werkte na de Bijlmerramp in de hangar waarin maandenlang de resten van het verongelukte El Al-vliegtuig waren opgeslagen.

Sinds 1994 lijdt hij aan chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, gewrichtspijnen en immuniteitsproblemen. Precies de afwijkingen waarmee ook veel Amerikaanse Golfveteranen kampen.

De Amerikaanse biochemicus prof. G. Nicolson van de Institute of Molecular Medicine uit California, zette Van Os op het spoor zijn bloed te laten testen.

"Zijn onderzoek heeft uitgewezen dat het Golfoorlog-syndroom te maken heeft met een, afwijkende vorm, van mycoplasma in het bloed. Daarom heb ik Kurk verzocht mijn bloed daarop na te kijken. Tot mijn grote schrik is de microbe zelfs nu nog aangetroffen", aldus de zieke KLM'er.

Nu vaststaat dat Van Os inderdaad mycoplasma in zijn bloed heeft, wil hij zo snel mogelijk naar Amerika om zich door professor Nicolson verder te laten onderzoeken.

Van Os komt hiermee naar buiten omdat hij woedend is op TNO. Deze instelling maakte afgelopen maandag bekend dat uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidsklachten van 180 KLM-medewerkers niets te maken zouden hebben met de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de hangar.

L. Bertholet van de Onderzoeksgroep Vliegramp Bijlmermeer, zegt dat dit mogelijk een bevestiging is van een medische verband tussen de vliegtuigramp in de Bijlmermeer en de Golfoorlog:

"De klachten van de KLM-mensen en de slachtoffers en hulpverleners bij de Bijlmerramp komen vrijwel overeen met de symptomen van het Golfoorlog-syndroom. Deze aanwijzingen zijn te sterk om te negeren."

Internist Kurk zal op korte termijn het bloed van enkele tientallen andere betrokkenen ook gaan onderzoeken op deze sporen.

Hij waarschuwt echter voor overhaaste conclusies: "Er moet nog heel veel onderzocht worden. Wetenschappelijk gezien is het in dit stadium nog uiterst gevaarlijk om de link te leggen tussen het aantreffen van mycoplasma en het Golfoorlog-syndroom."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.