&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Matchbank]
[CMG]
[World OnLine]
[Autosite]
[Reaal Hypotheken]

SBS6 stevent RTL4 voorbij

door Marcel Frost - AMSTERDAM, woensdag

SBS 6 heeft RTL 4 de laatste vier weken op zondag- en maandagavond van de eerste plaats verdrongen. Afgelopen maandag was SBS 6 absolute marktleider met een gemiddeld aandeel van 20,4 procent.

In de kijkersgroep 20- tot 49-jarigen ligt SBS 6 in de maand december, gemeten over alle avonden, nog maar 2,7 procent achter RTL 4 (14 tegen 16,7 procent). Ook op zondag behaalt SBS 6 het grootste marktaandeel, in de hele groep boven de 13.

In 1997 waren de marktaandeelcijfers in dezelfde periode nog 20,6 procent voor RTL 4 en 9 procent voor SBS 6. RTL 4 verloor 3,9 procent, terwijl SBS 6 een winst boekte van 5 procent.

Slag gewonnen

In de doelgroep 20-49 laat SBS 6 al het gehele najaar RTL 4 achter zich dankzij 'Klussen & tuinieren met kijkers', 'De bevalling', 'JAG', 'De week van Willibrord', 'Hart van Nederland' en 'Reportage'.

"Opvallend is dat juist Nederlandse producties veel kijkers trekken", zegt SBS 6-directeur Fons van Westerloo. "We verwachten dat die lijn zich volgend jaar doorzet. Peter R. de Vries zit nu op donderdagavond iets later, niet meer naast André van Duin bij RTL 4. Op zaterdag begint in februari Robert ten Brink met 'Weekend Miljonair' en dat wordt geheid een succes. Verder plannen we vrijdags grote films en op woensdag blijft het Engels voetbal."

Van Westerloo merkt fijntjes op dat concurrent Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica) in september riep, dat de slag om de kijker in het najaar gestreden zou worden. "In hun voordeel, wel te verstaan. Ik kan het nu niet meer verkopen dat wij de underdog zijn en bescheiden blijven: die slag heeft SBS 6 gewonnen." De directeur voegt daar nog aan toe dat het station over 1998 flink winst heeft gemaakt, zonder in details te willen treden.

Afgelopen maandagavond was SBS 6 marktleider. De speelfilm 'Goldeneye' trok 1,5 miljoen kijkers boven de 13 jaar en 'Hart van Nederland' scoorde met 1,3 miljoen kijkers net geen record. Dat staat met 1,4 miljoen kijkers nog steeds op naam van de speciale nieuwsuitzending van het actualiteitenprogramma rond de Elfstedentocht in 1997.

De overstap van Robert ten Brink van Veronica naar SBS 6 heeft laatstgenoemde geen windeieren gelegd. 'All you need is love', eveneens op maandag, blijft scoren. Ook het programmeren van topfilms als 'Apollo 13' en 'Jumanji' werpt zijn vruchten af. In maart start SBS 6 met een tweede zender, NET 5, die met kwalitatief hoogstaande programma's vooral de strijd met de publieke omroepen aangaat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.