&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[World OnLine]
[Matchbank]
[Autosite]
[CMG]
[Reaal Hypotheken]

Recordaantal baby's
met Down-syndroom
geboren dit jaar

Van onze medische redactie

WANNEPERVEEN, woensdag

Dit jaar is in Nederland een recordaantal kinderen met het syndroom van Down ('mongolisme') geboren. Dat constateert althans de Stichting Down's Syndroom (SDS). Dit jaar werden, tot nu toe, 147 baby's bij de stichting aangemeld.

In 1997 waren dat er 117. In 1996 en 1995 werden respectievelijk 118 en 105 aanmeldingen geregistreerd. Volgens SDS-directeur Erik de Graaf zijn de cijfers van zijn organisatie betrouwbaar. "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het merendeel van de ouders zich nog meldt in hetzelfde jaar dat hun kindje geboren is. We bereiken zo'n 90 procent van álle Nederlandse ouders. We hebben overigens weinig aanmeldingen van allochtone ouders."

Geen verklaring

Gezien de grotere mogelijkheden om reeds tijdens de vroege zwangerschap de afwijking aan te tonen had wellicht verwacht mogen worden dat het aantal nieuw geborenen met het syndroom van Down zou afnemen. "Een verklaring voor de toename hebben we niet", zegt De Graaf. "Weliswaar zijn er meer ouders dan voorheen die afzien van een abortus wanneer de diagnose wordt gesteld, maar dat verklaart niet de totale stijging."

Naar schatting 75 procent van de zwangerschappen van een baby met 'Down' eindigt in een spontane miskraam. Erik de Graaf sluit niet uit dat milieufactoren van invloed zijn en het natuurlijke mechanisme van het afstoten van het embryo verstoren. De Graaf pleit voor meer onderzoek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.