&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[CMG]
[Autosite]
[Matchbank]
[Reaal Hypotheken]
[World OnLine]

Politie eist tv-beelden rellen op

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

AMSTERDAM, woensdag

Het openbaar ministerie van Amsterdam gaat alle televisiebeelden en krantenfoto's bij de media opeisen om zoveel mogelijk Marokkaanse relschoppers te herkennen en te vervolgen.

Een groep van zo'n honderd voornamelijk Marokkaanse jongeren probeert volgens burgemeester Schelto Patijn Amsterdam naar zijn hand te zetten. De opstandrellen blijken dit jaar al voor tachtig gewonde agenten te hebben gezorgd.

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van het Amsterdamse politiekorps is hier woedend over en heeft na spoedoverleg met Patijn en hoofdofficier van justitie J. Vrakking bepaald dat dit absoluut niet meer getolereerd zal worden en dat relschoppers met harde hand zullen worden aangepakt.

Schade

Hoofdofficier Vrakking zal snelrecht op de oproerkraaiers toepassen en hij onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de jongeren via kinderrechters een lik-op-stukbeleid op te leggen. Daarnaast wil hij de schade, van vele tienduizenden gulden, gaan verhalen op de daders.

Ook wil Vrakking in de toekomst meer mensen oppakken die aan een rel deelnemen. Tot nu toe bestond de 'buit' na een massale rel uit slechts enkele arrestaties. "Dat moeten er meer worden", zegt Vrakking. "We gaan daarom meer aanhoudingseenheden inzetten om tot meer arrestaties te kunnen komen bij grote openbare-ordeverstoringen."

Gisteravond vond in Amsterdam spoedoverleg plaats op het stadhuis tussen burgemeester, politie en justitie. Aanleiding waren de recente rellen met Marokkanen in de Balistraat en op het Museumplein. Eergisteravond werd burgemeester Patijn zelfs gedwongen een moskee in Amsterdam-Oost te verlaten omdat er oproer onder de Marokkaanse gelovigen uitbrak.

"Ik wilde de Marokkaanse gemeenschap waarschuwen en zeggen dat het absoluut niet kan wat er hier in Amsterdam is gebeurd en dat we er ook hard tegen op zullen treden. We hebben elkaar nodig, en het mag niet zo zijn dat een kleine groep jongeren het verpest voor een hele bevolkingsgroep in de hoofdstad", aldus Patijn.

Korpschef Kuiper zegt dat de grens absoluut is bereikt. "Tachtig gewonde agenten en geen respect op straat is uit den boze. Daar ben ik echt des duivels over. Het is treurig dat we het nu al moeten hebben over meer veiligheid voor agenten op straat. Er wordt zelfs gesproken over aanpassing van kleding, maar dat is natuurlijk van de gekke. Wij zijn de baas en blijven dat ook. Wie niet luistert en zich niet houdt aan de regels, wordt aangepakt. Hard aangepakt als dat nodig is."

Kuiper verwacht niet dat de rellen van het afgelopen weekeinde de laatste in een reeks zullen zijn. Overigens zegt de korpschef dat het niet alleen de Marokkaanse jongeren zijn die voor problemen zorgen. Ook autochtonen maken het ons moeilijk. Kijk maar op het Leidse- en Rembrandtplein hoe het daar soms toegaat."

Meer politie-eenheden
tegen rel-Marokkanen

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Volgens burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam probeert een groep van zo'n honderd voornamelijk Marokkaanse jongeren de hoofdstad naar zijn hand te zetten. Daarbij zijn tijdens rellen die het afgelopen jaar plaatsvonden, zo'n tachtig politiemensen gewond geraakt.

Tijdens spoedoverleg van de gezagsdriehoek in Amsterdam, tussen hoofdcommissaris Jelle Kuiper van het Amsterdamse politiekorps, hoofdofficier van justitie J. Vrakking en Patijn is gisteren besloten in de toekomst meer aanhoudingseenheden in te zetten, om tijdens rellen meer arrestanten te kunnen maken.

Het afgelopen weekeinde waren honderd raddraaiers verantwoordelijk voor rellen, waarbij voor tienduizenden gulden schade werd aangericht. De politie wist toen slechts zes aanhoudingen te verrichten. Wel denkt het Openbaar Ministerie in de hoofdstad meer arrestanten te kunnen maken, omdat televisiebeelden en krantenfoto's van de rellen bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein en het politiebureau aan de Balistraat opgeëist zullen worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.