&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Autosite]
[Reaal Hypotheken]
[CMG]
[Matchbank]
[World OnLine]

Honderden Turken
hebben neptweeling
voor kinderbijslag

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, woensdag

Gezinnen in Turkije hebben voor honderdduizenden guldens gefraudeerd met de Nederlandse kinderbijslag. Uit een steekproef van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat 163 van de 436 gezinnen in het oosten van Turkije minder kinderen hebben dan is opgegeven.

De SVB startte het onderzoek toen uit cijfers bleek dat in het oosten van Turkije vier keer zoveel tweelingen werden geboren als elders in het land. Nader onderzoek wees uit dat frauderende families een twee- of meerling opgaven als er één kind was geboren. De frauderende gezinnen hadden gemiddeld meer dan twee fictieve kinderen.

Hierdoor betaalde Nederland kinderbijslag voor 2041 kinderen, van wie er 373 helemaal niet bestaan. In totaal is er zo maar liefst 750.000 gulden per jaar ten onrechte aan kinderbijslag uitgekeerd. Dat komt neer op 23.000 gulden per gezin per jaar. De SVB zal voor zover mogelijk proberen de onterecht ontvangen bedragen terug te vorderen.

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) is op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek en noemt de situatie "zeer ernstig". Volgens hem benadrukt de fraude het belang van de Wet beperking export uitkeringen. Deze wet, die nog door de Eerste Kamer moet, bepaalt dat het recht op uitkering gebonden is aan wonen in Nederland of een land waarmee Nederland een verdrag heeft over sociale zekerheid en de controle daarvan. Met Turkije heeft Nederland nog geen verdrag.

De SVB heeft tot nu toe in 31 Turkse provincies onderzoek verricht. In 1999 worden ook de andere provincies onder de loep genomen. In totaal wordt voor 13.000 kinderen in Turkije een bedrag van 30 miljoen gulden per jaar kinderbijslag betaald.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.