&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
23 december 1998

 


[Matchbank]
[World OnLine]
[Reaal Hypotheken]
[CMG]
[Autosite]

Einde tijdperk radiocommunicatie

Van onze financiële redactie - DEN HAAG, woensdag

Op oudjaarsdag komt er een einde aan 160 jaar radiocommunicatie via KPN Telecom. Om vier uur 's middags gaat de noodstopschakelaar om in Kootwijk, waarmee de zendactiviteiten gestaakt worden.

Tegelijkertijd gaat ook Radio Scheveningen uit de ether. Deze zender gaat door via KPN's Station 12, dat gebruik maakt van de modernste satelliet-technieken.

Scheveningen Radio kent een lange en roerige geschiedenis. De toenmalige PTT startte in 1904 een kuststation voor radiotelegrafie. Vijf telegrafisten onderhielden toen verbindingen met marconisten aan boord van schepen op zee.

Door de groei van de zeevaart, en mede door nieuwe technieken zoals marifoon en telex, groeide het aantal werknemers tot 500. Vanaf midden van de jaren tachtig begonnen satellieten de radiocommunicatie naar de achtergrond te dringen.

Het Radiozendstation Kootwijk kwam in 1923 in dienst om Nederland te voorzien van verbindingen met de koloniën. De bouw vergde vijf jaar in het toen onbewoonde en storingsvrije Kootwijkerzand. Het tegenstation stond in Bandoeng.

Vanaf 1928 konden zelfs gesprekken worden gevoerd met familie 'in den vreemde'. Later kwamen er ook verbindingen met China, Japan en Australië. Inmiddels hebben transatlantische telefoonkabels en satellieten de functie van de zender overgenomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1998, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.