ROSKILDE - Het vierdaagse popfestival Roskilde in Denemarken herdenkt komend weekeinde de slachtoffers van de ramp van vorig jaar. Tijdens een optreden van de Amerikaanse band Pearl Jam kwamen toen negen mensen, onder wie een Nederlander, in het gedrang om het leven.

|
Het terrein aan de vooravond van Roskilde 2001. (Foto: AP)
|
De organisatie van Roskilde 2001 heeft op het 160 hectare grote festivalterrein een herdenkingsplaats ingericht nabij het oranje-podium, de plaats waar het drama vorig jaar gebeurde. Verder is een condoleanceregister geplaatst op de website www.roskilde-festival.dk.
De 23-jarige Frank Nouwens uit Heesbeen (Noord-Brabant) was een van de festivalgangers die vrijdag 30 juni 2001 rond half twaalf 's avonds de dood vond toen een mensenmassa naar het podium drong. Op de condoleancesite staat onder meer een gedicht van Cathy Nouwens, de zus van het slachtoffer. Zij woont dit jaar opnieuw Roskilde bij.

|
Roskilde 2000. (Foto: AP)
|
Vorig jaar werden op de zaterdag en zondag al herdenkingsdiensten gehouden voor de overleden festivalgangers. Ondanks de tragedie ging Roskilde toen gewoon door.
Er is meer veiligheidspersoneel aanwezig op het festivalterrein en op de campings, de communicatie tussen de diensten is verbeterd en de bezoekerscapaciteit bij de podia wordt beter in de gaten gehouden. Ook krijgt het publiek meer informatie. De festivalstands verkopen geen sterke drank of bier met een hoog alcoholpercentage.
In maart besloten de organisatoren van popfestivals in Europa al tot een verbod op het crowdsurfen.
Donderdag beginnen rond 17.00 uur de eerste optredens op het terrein van Roskilde, dat vorig jaar 102.000 bezoekers trok. Er staan ruim 150 optredens op het programma. Enkele grote publiekstrekkers zijn Beck, Neil Young & Crazy Horse, Bob Dylan, Robbie Williams, Faithless en The Cure. Uit Nederland komen de bands Green Lizard en The Gathering.