Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

And the winners are…

LOS ANGELES - De 73e Oscaruitreiking is weer achter de rug. Tijdens de presentatie van acteur Steve Martin, zijn de 23 felbegeerde Oscarbeeldjes weer uitgedeeld. Winnaar met de meeste Oscars is de film 'Gladiator' met vijf onderscheidingen.

Steve Martin
And you're host is... Steve Martin

Steve Martin was blij dat hij was gevraagd om het spectakel te presenteren: "Het presenteren van de Oscars is net als het vrijen met een fantastische vrouw: ik mag het alleen doen als Billy Crystal de stad uit is", aldus Martin. Crystal, die meestal presenteert, kon zondagavond niet.

Russell Crowe
Ook voor Russell Crowe was dit de eerste gewonnen Oscar

'Gladiator' heeft de categorie voor beste film gewonnen. Russell Crowe kreeg voor zijn rol in deze film een Oscar voor beste acteur en versloeg daarmee acteur
Tom Hanks. Het was voor Crowe zijn eerste Oscar en hij bedankte vooral Ridley Scott, de regisseur van 'Gladiator'. Verder kreeg de film een beeldje voor: beste kostuums, beste special effects en beste geluid.

De films 'Traffic' en 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' zaten 'Gladiator' echter direct op de hielen. Deze films wonnen beide vier Oscars. 'Crouching Tiger' van regisseur Ang Lee kreeg onder andere een onderscheiding voor beste buitenlandse film.

Steven Soderbergh kreeg met 'Traffic' een beeldje voor beste regisseur. Hij was in deze categorie tevens genomineerd met zijn film 'Erin Brockovich' Julia Roberts kreeg voor haar hoofdrol in deze film haar eerste Oscar voor beste actrice.

Julia Roberts
Julia Roberts kon haar geluk niet op en won haar eerste Oscar

Roberts was ogenschijnlijk zo blij met haar beeldje dat ze de afspraak om het dankwoord kort te houden, volledig in de wind sloeg. Ze nam uitgebreid te tijd om iedereen die haar lief is te bedanken voor hun steun.

De Oscar voor beste mannelijke bijrol was voor de 29-jarige Benicio Del Toro voor zijn rol als Mexicaanse politieman in 'Traffic'. Marcia Gay Harden uit de film 'Pollock' kreeg een beeldje voor beste vrouwelijke bijrol.

Michael Dudok de Wit
Michael Dudok de Wit trots op zijn Oscar

De 73e Oscaruitreiking kent ook nog een Nederlands succes. Regisseur Michael Dudok de Wit heeft een Oscar gekregen voor zijn korte animatiefilm
'Father and Daughter'. De producent Willem Thijssen voorspelde al een beeldje: "De landschappen zijn heel Nederlands. De zee en veel fietsende mensen komen in beeld".

De Nederlandse acteur Victor Löw was echter niet zo gelukkig. De Belgische film 'Iedereen Beroemd' waarin hij speelt, verloor de categorie beste buitenlandse film van 'Crouching Tiger, Hidden Dragon'.

Kate Hudson
Kate Hudson moet nog even wachten op een Oscar
Goldie Hawn
Goldie Hawn hoopte mee voor haar dochter

Kate Hudson wist geen geschiedenis te schrijven. Zij was genomineerd in de categorie beste vrouwelijke bijrol met haar bijdrage in
'Almost Famous'. Als zij gewonnen had (de Oscar ging naar Marcia Gay Harden) zou het voor het eerst zijn dat zowel moeder (Goldie Hawn) als dochter ooit een Oscar hebben gewonnen.

Fans hebben heel wat over om hun idool te zien, volgend jaar weer?

En zo komt er weer een einde aan het grote feest rond The Academy Awards. Er zullen weer heel wat tranen gevloeid hebben. Zowel van verdriet als van geluk.

Fans hebben dagen gekampeerd voor de deur van het Shrine Auditorium om een glimp van idolen op te vangen. De vraag blijft of dat gelukt is. Anders moeten ze het volgend jaar gewoon weer proberen...

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl