Dustin Hoffman spil
in spannende thriller

door Eric Koch

De duivel presenteert zich doorgaans in zijn beste pak. Een vertederend aapje blijkt in de pakkende thriller 'Outbreak' aan ademende tijdbom. Het Afrikaanse diertje is bestemd voor laboratorium-doeleinden, maar wordt als verkoopobject door een Amerikaanse douanebeambte gestolen en na een mislukte transactie in een bos gedropt. Met zich mee draagt het een agressief virus, dat binnen enkele weken de hele wereldbevolking kan uitroeien.

Wat zich eerst laat aanzien als een lichte verkoudheid ontpopt zich bij de douanebeambte binnen 24 uur tot een afschuwwekkend en dodelijk aftakelingsproces. Binnen de kortste keren is een heel stadje aangestoken. Om verspreiding van het onbekende virus te voorkomen, besluit de Amerikaanse president tot een even drastische als dramatische maatregel: de totale vernietiging van het stadje. De redding van de bevolking is in de handen van één man: Dustin Hoffman.

De eigenwijze viroloog weigert zich onmiddellijk neer te leggen bij de bevelen van de kille uitvoerder van het presidentiële vonnis, Donald Sutherland. De hooggeplaatste officier heeft zijn eigen redenen om de ziektehaard weg te vagen. In een militaire kluis wordt een eerdere variant van het dodelijke Afrikaanse virus bewaard, compleet met anti-stof. Sutherland peinst er niet over zijn geheime bacteriologische superwapen zo maar op te geven, alleen om een paar simpele burgers te redden.

Speurtocht

En dus moet Hoffman zien uit te vinden hoe en waar het virus (opnieuw) Amerika binnen gekomen is. Nauwelijks 24 uur heeft hij de tijd, voordat Sutherland tot vernietiging over mag gaan. Tijdens die spannende speurtocht wordt gebruik gemaakt van computers, helikopters en televisie. Ironisch en beangstigend eigenlijk: het menselijk vernuft lijkt onuitputtelijk, maar dreigt soms kansloos te staan tegen de vernietigingskracht van de natuur, die we zo gedachteloos plunderen.

Elk moment kan die strijd tussen mens en natuur tot een catastrofe leiden, is de impliciete waarschuwing van 'Outbreak'. Die ondertoon past bij de intelligente opzet en uitwerking van het nieuwe filmverhaal van regisseur Wolfgang Petersen. Uit 'In the line of fire' nam hij Clint Eastwoods opvallende tegenspeelster Rene Russo mee, die met haar sterke persoonlijkheid de in een adembenemend tempo opgediende gebeurtenissen toch een interessante menselijke dimensie helpt geven.

Het verloop van het verhaal staat centraal, maar met terloopse, levendige dialogen en goed gedoseerde zijlijntjes suggereren Petersen en zijn uitstekende acteurs toch relaties en achtergrond van de verschillende personages. Dat soort inventieve en plezierige trekjes bestempelen 'Outbreak' eens te meer tot een topper in zijn soort.

Première 13 april 1995