De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Droom in duigen voor
Hersman en Wennemars

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
De verslagenheid is groot bij Erben Wennemars en Martin Hersman.
HEERENVEEN - Ze droomden van olympisch goud op hun afstand. Maar Erben Wennemars en Martin Hersman, erkende specialisten op de 1500 meter, legden het gisteravond tijdens de skate-off in Heerenveen af tegen Jochem Uytdehaage, sinds een week de beste allrounder van Europa. De een staarde, zittend op een bankje aan de rand van het ijs, minutenlang wezenloos voor zich uit. De ander schudde ongelovig met zijn hoofd. Op het koningsnummer van de Spelen zullen zij er niet bij zijn. En dat was moeilijk te verteren. "Ik heb weinig te zeggen", zei Wennemars, volkomen gedesillusioneerd.

Wennemars kwam op het ijs van Thialf als laatste van de drie deelnemers aan de skate-off in actie, maar ondanks een voortvarende opening beet hij zijn tanden stuk op de 1.49,22 van Uytdehaage. Het verschil met een olympisch startbewijs bedroeg voor Wennemars 0,11 seconden. "Een gebroken man? Daar komt het wel op neer", erkende de sprinter uit de SpaarSelect-ploeg direct na afloop. Op voorhand wist Wennemars zich reeds verzekerd van olympische deelname op de 500 en 1000 meter, maar op die afstand schatte hij zijn kansen op eremetaal aanzienlijk kleiner in dan op de schaatsmijl. "Bij het olympische kwalificatietoernooi had ik drie weken geleden de race zelf verprutst. Dat is voor een sporter ontzettend moeilijk te verteren. Nu heb ik voor mijn gevoel in ieder geval een goede race gereden, maar het was niet goed genoeg."

Voor Hersman, die met zijn 1.50,23 iets meer dan een seconde op de tijd van Uytdehaage moest toegeven, was de kater zo mogelijk nog groter dan voor Wennemars. De 1500 meter van gisteravond was wellicht de belangrijkste race van zijn schaatscarrière. De rijder uit de TVM-ploeg hervond dit seizoen de aansluiting met de wereldtop. Hij was de snelste op de 1500 meter bij de NK afstanden in Groningen en toonde ook tijdens de eerste wedstrijden van de Wereldbeker zijn stijgende vorm. Maar gisteravond viel voor hem het olympische doek. En misschien heeft dat laatste verregaande consequenties.

"Ik hoop dat ik de gelegenheid krijg mijn carrière te vervolgen. Het is nog onzeker hoeveel commerciële ploegen er volgend seizoen bestaan. Alleen van TVM en SpaarSelect is zeker dat ze doorgaan, dus de toekomst is voor een hoop rijders onzeker. Ook voor mij. Als je je kwalificeert voor de Spelen is je toekomst gegarandeerd, dat is mij niet gelukt", zei Hersman.

Zonder het als excuus aan te willen voeren, deden beide verliezers overigens wel hun beklag over het verloop van de skate-off. Op voorhand was afgesproken dat Uytdehaage zijn race buiten mededinging - met Stefan Groothuis als tegenstander - direct na afloop van het Wereldbekerprogramma op de 1500 meter zou afwerken. Op die manier zouden de drie kandidaten voor het laatste, vacante startbewijs op de 1500 meter binnen een tijdsbestek van tien minuten - en dus onder gelijke omstandigheden - moeten rijden. De Internationale Schaats Unie (ISU) ging hier echter niet mee akkoord, dus werd de race van Uytdehaage naar voren gehaald.

Uytdehaage moest derhalve een tijd neerzetten. Pas een half uur laten traden Hersman en Wennemars in het strijdperk tegen respectievelijk de Noor Petter Andersen en de Amerikaan Derek Parra. Oneerlijk, vonden Wennemars en Hersman te sterk uitgedrukt. "Maar dit was niet de afspraak", aldus Hersman. En Wennemars: "Het is een voordeel wanneer je als eerste moet rijden. Maar klagen heeft nu geen zin meer. Het is voorbij."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.