De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van den Brand schrijft
vijfde nationale
veldrijtitel al bij

Van onze medewerker

   
 

ZEELAND - Sinds vrouwenveldrijden ruim twee jaar geleden een internationale status kreeg, werd Daphny van den Brand (23) keer op keer geklopt door de Duitse Hanka Kupfernagel. De tijd is aangebroken om de rollen om te draaien. En dat kan: dit seizoen verwees de frêle Zeeuwse haar opponente al twee keer naar de tweede stek. Voordat begin februari in België om de mondiale titel wordt gestreden, staat dit weekeinde in Zeddam eerst het nationale kampioenschap op de rol. Een formaliteit voor de viervoudig kampioene.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Veldrijdster Daphny van de Brand.
Toen Van den Brand Kupfernagel rond kerst eindelijk haar hielen liet zien, deed ze ook zichzelf enigszins versteld staan. "Het doel was om dit jaar bij haar te blijven. Winnen is nog een grotere stap. De eerste keer voelde ik me bovendien helemaal niet zo goed. Maar in de eerste ronde kwam ik al alleen voorop. Met veel moeite kwam Hanka terug en vanaf dat moment hebben we het elkaar heel moeilijk gemaakt. Omdat we allebei niet weg konden komen, moesten we sprinten. Nou, ik zet aan en ik rijd haar zo uit mijn wiel."

De overwinningen kwamen niet als een donderslag bij heldere hemel. "Ik ben het laatste jaar zó vooruit gegaan. Hanka en ik zijn allebei even sterk, alleen is mijn conditie veel beter dan die van haar. Ze zit steeds te hijgen en mijn tempoversnellingen kan ze niet aan. Ik heb altijd maar geïnvesteerd en geïnvesteerd, maar ik heb het er nooit uit laten komen. Dat kon ook niet. In de zomer kon ik alleen een beetje trainen, waardoor ik in de winter steeds nog veel uren moest maken. Daardoor liep ik constant achter de feiten aan." Sinds Van den Brand van een halsstarrige allergie is verlost, kon ze zich echter ook in de zomermaanden helemaal aan het fietsen wijden. In de formatie van Leontien van Moorsel reed ze als professioneel wielrenster een volwaardig wegseizoen met etappekoersen in binnen- en buitenland. "Dat is het grote verschil met andere jaren. En ik ben natuurlijk een jaar ouder en sterker. Ik zie het zelfs aan mijn benen: die zijn een stuk breder, een stuk gespierder. Nu komt die investering eruit."

De verwachtingen reiken daarom tot de regenboog. In het wereldkampioenschap wil Van den Brand iedereen haar wil opleggen. "Ik heb nu twee keer laten zien dat ik Kupfernagel aankan. Die ene wedstrijd in februari zegt dus niet alles. Het is maar één dag en dus moet je ook wat geluk hebben. Daarnaast rijd ik niet alleen tegen Hanka. Steeds meer goede rensters weten het veld te vinden. Dat is alleen maar leuk, want nu was het net alsof Hanka en ik alléén in een wedstrijd reden", vertelt Van den Brand.

Van den Brand weet wat ze wil en dat begint zaterdag met een vijfde nationale titel. "In Nederland ben ik eigenlijk al jaren door niemand verslagen. Als de concurrenten een superdag hebben en ik heb een slechte dag, dan zitten ze bij mij. En dan? Dan moeten ze me er nog maar eens af zien te rijden." Programma NK veldrijden Zeddam: Vandaag: 10.00 uur Sportklasse; 11.30 uur Nieuwelingen; 13.15 uur Vrouwen; 14.30 uur Beloften. Morgen: 11.00 uur Veteranen; 12.30 uur Junioren; 14.00 uur Elite.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.