De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax-coach slaat terug na valse beschuldigingen in roddelpers over overspel
Koeman: Ik heb geen affaire
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Bartina en Ronald Koeman in de ArenA: "We zijn gelukkig en laten ons niet kapotmaken door roddel en achterklap."
AMSTERDAM - Ronald Koeman slaat terug. De getergde Ajax-trainer en voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal werd de afgelopen weken in roddelbladen beschuldigd van overspel, maar koos er tot vandaag voor te zwijgen. Donderdag werd hij door de Amsterdamse rechtbank op alle punten in het gelijk gesteld en nu reageert Ronald Koeman, geflankeerd door zijn echtgenote Bartina, voor het eerst. "Het ergste is dat je jezelf moet verdedigen, sommige mensen blijven twijfels houden", vertelt hij. "De topsport komt door dit gedoe in het geding en dat is vreselijk voor het publiek. Want wij zijn er toch vooral voor hen, voor de gewone mensen, die moeten we toelaten in ons leven, in onze wereld. Er breekt iets in je, je wordt terughoudender. Straks is er weer zo'n zieke dame die haar pijlen op je richt en dat breed uitmeet in een blad. Daarom moet heel het land het weten, Bartina en ik houden van elkaar en vertrouwen elkaar!"

In de bar van het Amsterdamse Holiday Inn geeft een vrouwelijke fan hem spontaan een zoen op de wang en de voetbalheld zet zijn handtekening op een hem aangereikt velletje papier en glimlacht plichtmatig. "Dank je Ronald, je bent mijn held en dat zul je altijd blijven!"

Koeman haalt de schouders op en zegt: "Mag ik dit dan niet meer doen? Moet ik me hiervoor afsluiten? Dat kan toch niet zo zijn. Als bekende sporter ben je toch voor een deel gemeengoed van de mensen, heb je een voorbeeldfunctie, moet je aardig en spontaan zijn, mag je je nooit laten gaan. Zo was ik altijd en zo wil ik ook het liefst blijven. Maar misschien is het wel dom, misschien staat er volgende week in een blad dat ik ook met haar een relatie heb."

Ajax-trainer Ronald Koeman won afgelopen donderdag een kort geding tegen het boulevardblad Weekend, dat hem in het laatste nummer van het afgelopen jaar neerzette als schuinsmarcheerder. De voormalige voetbalgrootheid van het Nederlands elftal, PSV en Barcelona zou een langdurige relatie hebben gehad met een 25-jarige vrouw en haar nachtenlang hebben ontvangen in zijn suite in het Holiday Inn hotel in Amsterdam-Zuid. Rechtbankpresident mr. R. Orobio de Castro liet geen spaan heel van het artikel en oordeelde dat het blad in het komende nummer moet rectificeren.

Overwinning

Voor Ronald Koeman en zijn echtgenote een overwinning met een bijsmaak. "In wat voor wereld leven we", vraagt Koeman zich af, "als je zomaar publiekelijk kan worden neergesabeld? Eerst wilde ik zwijgen, alles maar over me heen laten komen, er boven staan. Dan denk je bij jezelf 'dit kan toch niet de toekomst zijn?'. Als iemand iets roept, is er blijkbaar altijd wel een blad dat zonder enige controle allerlei beschuldigingen publiceert. Na de breed uitgemeten affaire in Denemarken is duidelijk dat de voetbalwereld aan de beurt is. Dat wij ons teweer moeten stellen tegen alles en iedereen die beweert dat we over de schreef zijn gegaan. Ik spreek er vandaag in De Telegraaf over omdat dit niet de toekomst mag zijn. Want dat zou de nekslag voor de topsport betekenen. Het knock-out ook voor het voetbalminnende publiek. Voor de rechtbank mag ik dan hebben gewonnen, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers."

De voetbaltrainer steekt een sigaret op, keer op keer wordt hij begroet door supporters. "Hee Ronald, alles goed met je? Binnenkort weer carnaval in Brabant, hè..."

"Daar ga ik dit jaar dus niet naar toe", vertelt de 38-jarige. "Voor je het weet zit je weer tot je nek in zo'n zogenaamde affaire. Bovendien heb ik op het carnaval het meisje dat nu beweert een relatie met mij te hebben, ontmoet. Nee, niet nog een keer, ik bedank. Dan maar even iets minder spontaan en iets minder toegankelijk voor het grote publiek."

Onder de kop 'Bom onder huwelijk Ronald Koeman', berichtte Weekend in het kerstnummer dat de kersverse trainer van Ajax zijn vrouw bedroog met de 25-jarige Davi van Gogh, zij zou zelfs naar Amsterdam zijn verhuisd om in de buurt te kunnen zijn van haar 'geliefde'. In het boulevardblad vertelt de vrouw: "Ik heb Ronald leren kennen in een café in Valkenswaard. Sindsdien hebben we iets met elkaar. Ronald is een eerlijke en lieve man."

Het echtpaar Koeman vermoedt dat het Davi van Gogh om het geld en de hang naar bekendheid te doen is.

"Maar wat ze vertelt, is absolute onzin en aantoonbaar gelogen", zegt Koeman. "Ik had geen andere keuze dan naar de rechtbank te stappen en zo mijn gelijk af te dwingen. Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat je serieus op zo'n beschuldiging moet ingaan. Je raakt hoe dan ook beschadigd, net zoals Ajax, je gezin, je huwelijk... Er komen vragen, opmerkingen uit je directe omgeving. Je wordt neergezet als iemand die zijn vrouw bedriegt, ouwe zaken rond Kluivert, Gullit, Rijkaard, het Nederlands elftal ten tijde van het WK in 1974 worden erbij gesleept. Het is allemaal niet te geloven."

Wat zijn huwelijk met Bartina aangaat, was er nog een extra pijnlijk 'detail'. Het gewraakte artikel verscheen 27 december, op de dag dat de twee hun zestienjarig huwelijk vierden. Ronald Koeman laat er geen twijfel over bestaan dat Bartina, die hij al sinds zijn jeugd kent, nog steeds de enige ware voor hem is.

"Je leest zo'n stuk en probeert het te negeren, er om te lachen", vertelt de trainer. "Maar het lachen vergaat je als je merkt dat het toch ingrijpt in je leven. Je moet het tegen je vrouw zeggen en ook al is het allemaal gelogen, makkelijk is het niet. Bovendien heb ik het verhaal aan Debbie, mijn oudste dochter, getoond. Ze had Bartina en mij erover horen praten. Ik heb haar uitgelegd dat het allemaal niet waar was, dat mama en ik wel degelijk van elkaar houden. Zij is net vijftien, ze vond het verschrikkelijk. Onze twee zoontjes Tim en Ronald zijn elf en zes, die begrijpen dit soort zaken gelukkig nog niet."

"Weet je wat zo afschuwelijk is", zegt Bartina Koeman (39), "dat je jezelf plotseling in dat wereldje waant van al die gescheiden voetballers. Ronald en ik werden tot dat artikel verscheen altijd met rust gelaten, we waren te saai, te degelijk voor roddels en achterklap. Hele normale mensen, dat waren we en dat zijn we. En dan moet je toch opeens allerlei vragen beantwoorden, bijna verantwoording afleggen tegenover derden. Je krijgt blikken, alsof je 'dat zielige vrouwtje' bent van die bekende man die vreemdgaat. In elk huwelijk gebeurt wel eens iets, maar als er echt wat aan de hand was, had ik het van Ronald gehoord. We zijn al zo lang samen en zijn altijd eerlijk tegen elkaar geweest. 'Ik word niet verliefd op een andere vrouw', vertelde hij mij en ik geloof hem."

De advocaat van Koeman, mr. G.G.J. Knoops uit Amsterdam, gaat na het vonnis in kort geding in een bodemprocedure 50.000 euro schadevergoeding van het boulevardblad eisen. Bovendien wordt de vrouw die beweert een relatie met Koeman te hebben, juridisch aangepakt.

"Met deze uitspraak is een belangrijke grens gesteld voor de juridische bescherming van topsporters en trainers, zoals mijn cliënt", aldus Knoops. "Ronald Koeman heeft niet alleen ter bescherming van zijn familie en zichzelf gehandeld, maar ook voor de topsport in het algemeen. Mensen als hij hebben recht op protectie van hun reputatie, want ze blijken kwetsbaar. Ook een club als Ajax kan dit soort perikelen missen als kiespijn, de rechtbankpresident heeft in zijn vonnis Ajax indirect in bescherming genomen."

Voetbalmakelaar en vriend van de familie Ger Lagendijk begeleidt Ronald Koeman al vele jaren. Hij stelt: "Dit kost veel tijd en energie, eigenlijk is het allemaal te gek voor woorden dat je hier zo mee bezig bent, mee bezig móét zijn. Daarom is het goed dat Ronald en Bartina nu één keer hun mening uiten over dit soort zaken. Zodat Nederland weet hoe zij in elkaar zitten. Vorige week, op nieuwjaarsdag, ben ik speciaal naar hun woonplaats, naar Oosterbeek gereden. Debbie was jarig, ik wilde het gezin een hart onder de riem steken. Ik reis al jaren met topsporters mee en er zijn altijd tientallen vrouwelijke supporters. Oprechte fans en avonturiers. Gelukzoekers, op zoek naar geld of bekendheid. Dat is de kwade genius in deze zaak blijkbaar ook."

De zege in de rechtszaal ten spijt, Ronald Koeman is alles behalve gelukkig.

"Ik moest handelen", vertelt hij, "maar ondanks zo'n rectificatie raak je beschadigd. Als mens, als gezin. Diep in mijn hart wil ik het niet, maar je sluit je onbewust toch meer af van de buitenwereld. Ik heb dat vrouwtje, die Davi, twee keer in mijn leven gezien. Ooit op het carnaval in Brabant, toen ik daar met mijn broer en vrienden was, en daarna nog een keer in een café hier in Amsterdam. Ja, ik heb met haar gesproken, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Als iemand aardig tegen je is, verwacht je niet meteen dat er een smerig spel wordt gespeeld. Toen wist ik ook nog niet dat we hier Engelse toestanden zouden krijgen, waarbij je als bekende sporter vogelvrij bent. In Spanje werd ik ook op de voet gevolgd, maar daar zat er nooit kwaad achter. Nu zijn we in Nederland voor allerlei bladen big business."

Met een wrange glimlach: "Donderdagochtend, vlak voor het vonnis, stond Gerard Joling in de ArenA. 'Ronald, ik heb een nieuw programma op tv', schreeuwde hij, 'het is toch zeker niet waar hè, van die relatie'. Dit zal toch wel eens een keer ophouden allemaal?"

Vandaag spreekt Koeman de selectie van Ajax over de zaak toe, vlak voordat voetballers en technische staf naar een trainingskamp in de Portugese Algarve vertrekken. "De jongens hebben tot nog toe met geen woord over deze toestand gesproken", vertelt Koeman, "maar toch wil ik het aankaarten. Ik ga ze zeggen wat er is gebeurd. Dat ik klaarblijkelijk een interessanter doelwit ben dan de trainer van een amateurclub. En dat een Van der Vaart dus interessanter is dan een voetballer van, bijvoorbeeld, Heracles. Ik wil de jongens een kleine waarschuwing geven, dat ze toch op hun hoede moeten zijn. Er zijn nieuwe spelregels en dit keer buiten het veld. Lang niet iedereen is meer te vertrouwen."

Vertrouwen is er wel tussen Ronald en Bartina Koeman. Bartina, naast haar man in de ArenA: "Hoe vreselijk dit allemaal ook is geweest, vrienden en familie weten hoe ons gezinnetje in elkaar zit. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om." Exclusief




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.