De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Straatprotesten
hervat na val
Argentijnse peso

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Vrijwel direct nadat de valutamarkten in Argentinië gisterochtend voor het eerst in drie weken tijd openden, nam de koers van de Argentijnse peso een duikvlucht. Wisselkantoren verkochten hun schaarse dollars voor 1,80 peso, hoewel de officiële koers na de devaluatie van tien dagen geleden 1,40 bedraagt. Tien jaar lang was de Argentijnse peso precies één Amerikaanse dollar waard. Momenten voordat de vrije geldmarkt openden, had een woordvoerder van de centrale bank nog voorspeld dat de pesokoers niet verder dan 1,50 zou zakken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
De sociale onrust in Argentinië wordt steeds groter. (Foto: REUTERS)
Het einde van de gedeeltelijke bankvakantie die het economische leven van de Argentijnen sinds medio december lamlegde, viel samen met een hervatting van de straatprotesten tegen het beleid van de regering van president Eduardo Duhalde. Het kwam opnieuw tot grote ordeverstoringen in diverse delen van Buenos Aires. De mobilisatie van met pannen en ander keukengerei gewapende betogers vond zijn oorsprong in de bekendmaking van een uitgerekt tijdpad voor de teruggave van thans geblokkeerde banktegoeden.

Sommige rekeninghouders zullen bijna vier jaar moeten wachten op hun geld. De uitkering van de bevroren tegoeden zal plaatsvinden in een serie maandelijkse termijnbetalingen. Over de ongeveer $67 miljard aan geblokkeerde bedragen kunnen de gedupeerde rekeninghouders louter een rente van 2% per jaar verwachten.

Volgens minister Remes Lenicov van Economische Zaken is deze maatregel absoluut noodzakelijk om de huidige restricties op het betalingsverkeer te handhaven omdat de banken slechts beschikken over een kwart deel van de hun toevertrouwde deposito's. Het ontbrekende deel is aan de staat geleend. "In normale tijden is een percentage van 25 ook een correcte voorziening om te voldoen aan de wensen van de klanten. Maar wanneer wij onder de huidige omstandigheden besluiten om de beperkingen op te heffen, zouden de meeste rekeninghouders al hun geld meteen weghalen hetgeen ons nationale bankwezen dan natuurlijk meteen ruïneert", aldus de getergde bewindsman.

Verder komt Argentinië steeds meer onder vuur te liggen van de Spaanse regering. Het Spaanse bedrijfsleven heeft in een periode van tien jaar meer dan $38 miljard in het land geïnvesteerd, en ziet dat nu vrijwel geheel in rook opgaan. De Spanjaarden hebben vooral in Argentijnse nutsbedrijven geïnvesteerd, en dat geeft nu dan ook de grootste problemen. Bij deze investeringen was bedongen dat de prijzen ten allen tijde in dollars mochten worden geïndexeerd, maar dat is door het nieuwe beleid onmogelijk geworden. Een aantal Spaanse bedrijven is echt ten einde raad en heeft al bij de regering in Madrid aangeklopt. Sommige dreigen Argentinië dan ook voor de rechter te slepen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.