De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN AMRO, KPN EN GETRONICS ZIJN KOPLOPERS OP DE BEURS
AEX flirt met
500-grens

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft de hele week geworsteld met de 500 puntengrens. De index flirtte met de 500 punten, maar brak er niet doorheen, iets wat vorige week nog wel lukte. De AEX-index sloot gisteren op 498,52 punten, nog altijd een winst van 1,3%.

Het Damrak moest het gisteren doen zonder groot bedrijvennieuws. KPN maakte 's middags bekend dat meer oudere werknemers van KPN dan verwacht gebruik maken van de vrijwillige vervroegde vertrekregeling. Er hebben inmiddels ruim 2300 KPN'ers van 55 jaar en ouder aangeven op te stappen. Bij KPN verdwijnen 5200 banen, 2900 medewerkers moeten gedwongen vertrekken. Het aandeel KPN steeg met 3,6% naar €6,10.

Koploper was ABN Amro. Het fonds steeg 3,7% op €19,70 euro na koopadviezen van onder meer UBS Warburg en Van Lanschot. Getronics was een goede tweede met een plus van 3,7% op €4,19.

Heineken, koploper van de ochtend, zakte in de middaghandel licht terug. Het aandeel won 2,7% op €42,60. De brouwer profiteerde van een verhoogd beleggingsadvies van Lehman Brothers. Analisten van het effectenhuis lieten weten in de biersector de voorkeur te geven aan Heineken boven een belegging in de Belgische rivaal Interbrew.

Beleggers keken voorzichtig vooruit naar de jaarcijfers van ASML die aanstaande donderdag worden gepresenteerd. Daarbij zal alle aandacht uitgaan naar het orderboek van de Veldhovense chipfabrikant. Naar verwachting is ASML vorig jaar in de rode cijfers beland. Door veel analisten wordt ook dit jaar al als verloren beschouwd. Bij effectenbank Stroeve werd het advies verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Daarbij werd een koersdoel afgegeven van €28,50. Het aandeel ASML dikte met 3,4% aan tot €23,38.

Het aandeel Akzo Nobel bleef onveranderd op €48,95. Die afwachtende houding van beleggers zou te maken hebben met een buitengewone last van 'enkele tientallen miljoenen euro's' die het chemieconcern over het vierde kwartaal wil nemen, aldus analisten van SNS Securities.

DSM pakte 1,2% op €44,14. Het Limburgse concern heeft het Deense Novozymes toestemming gegeven voor het gebruik van het enzym fytase. DSM had hierover al enige tijd een conflict met de Denen. Het enzym, dat wordt verwerkt in dierenvoeding, verhoogt de opname van fosfaat en vermindert de uitscheiding daarvan.

Het aandeel van verzekeringsconcern Aegon steeg met 1,4% tot €28,24. Credit Suisse First Boston heeft het aandeel een koersdoel gegeven van €34. Weliswaar staan de marges bij de verzekeraar onder druk, maar dit zou volgens de zakenbank gecompenseerd worden door kostenbesparende maatregelen bij het bedrijf.

Supermarktorganisatie Laurus zou volgens berichten in de media zijn Spaanse activiteiten in de etalage hebben gezet. ABN Amro zou de verkoop begeleiden. Het nieuws leidde op de beurs tot een levendige handel in aandelen. Laurus moest 1,4% terug op €5,10. De verkoop van de zwaar verliesgevende Spaanse activiteiten past in de plannen van bestuursvoorzitter Jan de Koning om het bedrijf weer winstgevend te maken.

Een grote stijger in de midkapindex was automatiseerder Ordina. Volgens een artikel in het weekblad Beleggings Expres is een stijging van de beurskoers van Ordina in de komende maanden waarschijnlijk omdat zich intussen weer veel geld bij de instituten heeft opgehoopt en er toch weer opnieuw belegd moeten worden. Daar kan de Utrechtse automatiseerder van meeprofiteren, aldus het blad. De koerswinstverhouding van 13 vindt men 'niet al te hoog'. Op de beurs pakte Ordina gisteren 4,0% op €13,70.

CSM heeft zijn koffie- en thee-activiteiten in Italië verkocht. De activiteiten waren een overblijfsel van de overname van snoepfabrikant Socalbe in mei vorig jaar. Het Diemense voedingsmiddelenconcern sloot 0,6% lager op €22,25.

De beurswaarde van kopieerapparatenproducent Océ steeg met 0,6%. Een aandeel wisselt nu voor €11,89 van eigenaar. Analisten van zowel ING Barings als KBC Securities hebben hun koersdoel verlaagd tot €10.

Het uitvindersbedrijf InnoConcepts krijgt volgende week notering op de Officiële Martk van Euronext Amsterdam. Nu worden de aandelen nog verhandeld op de Nieuwe Markt van de Amsterdamse beurs. Het bedrijf heeft bovendien een samenwerkingsverband gesloten voor de exploitatie van InnoConcepts' sluitsysteem voor plastic zakken. De deal zal een positieve invloed hebben op de groei van de winst per aandeel. Vorig jaar is de winst per aandeel InnoConcepts tenminste verdubbeld ten opzichte van het jaar 2000, zo herhaalde het bedrijf. Het nieuws werd beloond. InnoConcepts sloot 5,9% hoger op €19,11.

Na sluiting van de beurs maakte hoekmansbedrijf Bever zijn voorlopige resultaten over 2001 bekend. De onderneming boekte een nettowinst van €4,9 miljoen tegen €20,6 miljoen over het jaar 2000. Per aandeel daalde de winst van €5,72 tot €1,50. Op de beurs bleeft het aandeel Bever gisteren onveranderd op €17,00.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.