De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Jacht op geheim vermogen
   
 

door Eric van Staten en Alex de Vries DEN HAAG - Zeker enkele honderden Nederlanders hebben een aangetekende brief van de Belastingdienst ontvangen, waarin dringend wordt verzocht binnen uiterlijk vijf werkdagen openheid van zaken te geven over geheime vermogens bij de Krediet Bank Luxemburg (KBLUX).

Opmerkelijk is dat volgens KBLUX de uitermate vertrouwelijke cliëntgegevens in 1994 door enkele ex-medewerkers zijn gestolen om die aan de Belgische belastingdienst door te spelen. Die zou weer hun Nederlandse collega's hebben geïnformeerd.

Het ministerie van Financiën in Den Haag wilde gistermiddag geen enkele mededeling doen over de wijze waarop de gegevens zijn verkregen. Wel benadrukt een woordvoerder dat de informatie volstrekt legaal is en dat deze voldoende aanwijzingen bevat die aantonen dat de ontvangers van de brieven zich aan belastingontduiking schuldig hebben gemaakt.

Het feit dat vertrouwelijke informatie van een onbekend aantal cliënten, onder wie Duitsers en Belgen, op straat is komen te liggen, wordt door de leiding van de Krediet Bank Luxemburg uitermate betreurd.

Ontslagen

"In 1994 zijn wij een intern onderzoek gestart nadat was gebleken dat een groep van medewerkers, wij spreken liever over criminelen, voor 20 miljoen aan Duitse marken van onze bank hadden gestolen", aldus secretaris-generaal Marie Peule-Gillen. "Tijdens het onderzoek door de Luxemburgse politie is een gedeelte van het geld teruggevonden. Uiteraard zijn de bewuste medewerkers op staande voet ontslagen."

"Wat we niet wisten was dat de dieven ook computerbestanden met gegevens van onze cliënten hebben ontvreemd. Daar kwamen we in 1997 achter nadat een aantal van onze Belgische klanten ons meldde dat ze door de Belastingdienst waren gehoord over spaarrekeningen bij onze bank. Pas in 2000 kregen we van de Belgische autoriteiten inzage in de dossiers."

Dat inmiddels ook een groot aantal Nederlandse belastingplichtigen een schrijven heeft hebben ontvangen, komt volgens Peule "zeer waarschijnlijk doordat de Belgische belastingdienst de gestolen computerbestanden aan hun Nederlandse collega's hebben doorgespeeld".

Normaliter stelt de Belastingdienst bij twijfel over aangiftes de belastingbetaler 'vrijwillig' in de gelegenheid een regeling te treffen. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Financiën zijn de ontvangers van de brief de fase van vrijwilligheid al gepasseerd en wordt daarom volledige openheid van zaken geëist. Afhankelijk van de mate van medewerking zal een boete worden opgelegd die kan oplopen tot 100 procent van het verschuldigde belastingbedrag.

Dat de Belastingdienst korte metten met belastingontduikers wil maken, blijkt uit de toon van de aangetekende brief. Naast de beperkte tijd om te kunnen reageren, wordt nadrukkelijk gesteld dat strafrechtelijke vervolging volgt als de gevraagde informatie niet of onvolledig wordt verstrekt.

Om de druk op de vermeende ontduikers op te voeren, hebben de meesten ook een persoonlijk telefoontje gehad van een belastinginspecteur, die informeerde of men de brief daadwerkelijk had ontvangen. Dat is opmerkelijk omdat alle brieven aangetekend zijn verstuurd. Een van de ontduikers, die anoniem wil blijven, vermoedt dat het telefoongesprek voornamelijk was bedoeld om te kijken hoe er op het 'onheilsbericht' werd gereageerd. "Als een eerste vorm van schuldbekentenis."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.