De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst voor nieuwe aangifte
   
 

door Manno van den Berg CULEMBORG - Veel Nederlanders zien zo op tegen de komende belastingaangifte, waarbij voor het eerst de nieuwe regels gelden, dat ze professioneel advies inhuren. Bij belastingadviseurs loopt het storm: eind maart vrezen zij een ware hausse.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Staatssecretaris Willem Vermeend met het nieuwe aanslagbiljet.
"De vraag naar fiscale hulp neemt explosief toe", stelt adjunct-directeur Bert Bongers van het Nederlands College van Belastingadviseurs. Zijn achterban wordt overstelpt met nieuwe klanten. "Veel van onze leden hanteren al een klantenstop, ze helpen alleen nog de bestaande klanten."

Termen

De Belastingdienst heeft de eerste van de nieuwe aangiftes inmiddels verstuurd. Het formulier ziet er niet alleen anders uit, maar staat ook bol van nieuwe termen. Pensioengat, vermogensrendementsheffing en kapitaalverzekering eigen woning zullen voor heel wat rekenwerk zorgen.

Met dank aan het nieuwe belastingregime, dat begin vorig jaar werd ingevoerd.

Bijleren

"Er komt een bulk nieuwe belastingregels op de burger af", vat Bongers het samen. "Veel mensen die vroeger hun biljet zelf invulden, zullen dat dit jaar niet doen." Zelfs belastingadviseurs hebben heel wat moeten bijleren, zo vertelt de adjunct-directeur.

Iedereen die een adviseur wil inschakelen moet dat tijdig doen, stelt Bongers. "Wacht niet tot de laatste week van maart. De meesten doen de deur op slot."

De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs, een andere brancheorganisatie beaamt dat de werkdruk "aardig aan het oplopen" is. "Er is een gebrek aan belastingadviseurs", aldus een woordvoerder.

De klantenstroom zal volgens het College van Belastingadviseurs bovendien tot een hoger uurtarief leiden. Veel adviseurs zullen hun tarieven met 10% of meer opschroeven.

Ook de Belastingdienst zelf bereidt zich voor op topdrukte. Vorig jaar klopten 125.000 Nederlanders bij een ambtenaar aan voor hulp bij het invullen van de aangifte. Al jarenlang is dat aantal redelijk stabiel. Dit jaar houdt de overheid echter rekening met 350.000 belastingbetalers die een beroep op deze regeling doen.

Ook de Belastingtelefoon is fors uitgebreid. "Het is in principe eenvoudiger geworden, maar iedere verandering maakt het ook weer moeilijker," zo vat een woordvoerder van de Belastingdienst ietwat tegenstrijdig het nieuwe belastingstelsel samen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.