De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  CDU verkiest Stoiber
als uitdager Schröder
Angela Merkel, partijvoorzitter van de CDU, heeft gistermiddag toch nog onverwacht de weg vrijgemaakt voor Edmund Stoiber van de Beierse zusterpartij CSU, om bij de bondsdagverkiezingen van 22 september de uitdager te worden van kanselier Gerhard Schröder (SPD).
Merkel reisde gisteren in alle vroegte naar München en gaf daar in een gesprek met haar opponent de strijd op om als eerste vrouw in de Duitse politiek een gooi te kunnen doen naar het kanselierschap.
Het afhaken van Merkel lag al enige dagen in de verwachting en was onvermijdelijk geworden door de groeiende steun binnen haar eigen CDU voor conservatieve Edmund Stoiber, de kandidaat van de CSU.

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Tacticus

De Beier heeft zich in de strijd met Merkel ontpopt als een groot tacticus. Hij hield zich in de luwte, zolang niet zeker was dat de christendemocraten een kans zouden hebben om de sociaaldemocraat Schröder te verslaan. In de week dat de CDU/CSU in de opiniepeilingen voor het eerst weer beter scoort dan de SPD, die tegenwind voelt door de slechte economische gang van zaken in Duitsland, opende Stoiber direct de aanval en met succes. Mocht Stoiber in september als winnaar uit de stembusstrijd komen dan is het voor het eerst dat een Beier kanselier wordt in Duitsland.

Na het bekend worden gisteren dat Stoiber de uitdager wordt van kanselier Gerhard Schröder (SPD) bij de komende bondsdagverkiezingen in september is de grote vraag in de Duitse politiek: wat gaat er met de carrière van Angela Merkel (47) gebeuren? Verwacht wordt dat zij in ieder geval tot na de verkiezingen partijvoorzitter van de CDU blijft. De rust moet nu worden bewaard, om de kansen niet bij voorbaat om zeep te helpen. Het verdere verloop van Merkels loopbaan zal in grote mate afhangen van het resultaat dat de christendemocraten in september behalen. Een overwinning van Stoiber op Schröder zal ook op Merkel afstralen, waardoor zij - na het tijdperk van de veel oudere Stoiber - alsnog haar ambities kan gaan waarmaken.

Goed nieuws

De 60-jarige Stoiber gaat als uitdager van SPD-kanselier Gerhard Schröder zeker een zware verkiezingsstrijd tegemoed. Voor Schröder is de kanditatuur van Stoiber goed nieuws, hij kan zich tegenover de conservatieve Beier als sociaaldemocraat beter afzetten dan tegen de als gematigder bekend staande Merkel.

De keuze voor Stoiber als degene die het meest kansrijk wordt geacht Schröder uit het zadel te wippen, is om tactische redenen verklaarbaar. Uit opiniepeilingen is gebleken dat 68 procent van de kiezers Stoiber de meest geschikte kanselierskandidaat vindt en slechts 20 procent Merkel.

Met Stoiber hebben CDU en CSU een kanselierskandidaat naar voren geschoven die de kiezer meer heeft te bieden dan alleen een indrukwekkende carrière. Aan dat laatste schortte het ook niet bij Angela Merkel. Zelden tevoren brak een vrouw in de Duitse politiek zo snel door als deze wetenschapster uit voormalige Oost-Duitsland. Ze leidde de partij na de zwartgeldaffaire van ex-kanselier Helmut Kohl uit een diep dal en oogstte daarvoor alom respect.

Ook Stoiber heeft binnen zijn partij een indrukwekkende loopbaan achter de rug, hij doorliep bijna alle bestuurslagen. Maar wat belangrijker is, hij kan de Duitse kiezer laten zien wat het voor een burger betekent om in een door de CSU geregeerde deelstaat te leven. In Beieren is de levensstandaard hoog, de werkeloosheid relatief laag, de industrie modern uitgerust en de criminaliteit veel lager dan elders in Duitsland. De Duitse kiezer zal de komende maanden de man die hun bondskanselier wil worden beter willen leren kennen. In het boek 'Stoiber, de biografie' van auteur Peter Köpf wordt een poging gedaan Stoibers ziel en denkwereld door te door. Hij wordt omschreven als koud en emotieloos. Zijn raadgevers beelden hem daarom op verkiezingsplakkaten samen af met zijn charmante, hoogblonde echtgenote. Maar zelfs dan gaat er nog weinig warmte van de man uit.

Köpf noemt de baas van Beieren een technocraat, een aktevreter. "Stoiber verlangt van zijn omgeving gemeenschapszin, de bereidheid om je ergens voor in te zetten, vlijt, discipline en respect." Tot zijn slechte eigenschappen behoren een continue angst voor valstrikken, intriges en vijandschappen. "Een diepgeworteld wantrouwen staat hem op het voorhoofd gegriefd. Daarom wil hij alles zelf doen en niets uit handen geven", aldus zijn biograaf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.