De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 12 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CDA-coryfee Gerrit
Brokx (68) overleden

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Op 68-jarige leeftijd is oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Gerrit Brokx (CDA) overleden. Brokx, die al een tijd ziek was, overleed in de nacht van donderdag op vrijdag in Tilburg, de stad waar hij tot medio 1997 burgemeester was.

Brokx was staatssecretaris in de kabinetten Van Agt-I (1977-1981) en Lubbers-I en -II (1982-1986). In de tussenliggende periode was de geboren Brabander voor het CDA lid van de Tweede Kamer.

"Hij was een staatssecretaris met de allure van een minister'', omschrijven bekenden Gerrit Brokx. Een politiek dier. Al op jonge leeftijd werd hij voor de toenmalige KVP actief in de gemeenteraad van zijn geboorteplaats Oosterhout.

Later werd hij wethouder en ondertussen studeerde hij rechten. In de jaren zeventig belandde hij in Provinciale Staten van Noord-Brabant, voordat hij de overstap maakte naar de landelijke politiek.

Zijn grote inzet, flair en daadkracht en niet te vergeten zijn enorme netwerk waren voor hem van groot belang in de perioden waarin Brokx staatssecretaris was. Op Volkshuisvesting voelde hij zich als een vis in het water.

Toch moest hij in 1986 een enorme teleurstelling slikken. Een rapport van de Algemene Rekenkamer over misstanden met bouwsubsidies die aan het pensioenfonds ABP waren verstrekt, deed veel stof opwaaien en er zat een parlementaire enquête naar bouwsubsidies aan te komen. Voordat het zo ver was, schreef de toenmalige CDA-fractieleider Bert de Vries - tegenwoordig interim-voorzitter bij de christendemocraten - een 'amicebriefje' aan premier Lubbers. Daarin schreef De Vries dat Brokx wat hem betreft maar beter kon opstappen. Het briefje lekte uit en daarmee kwam een einde aan de politieke loopbaan van Brokx, die dit nooit heeft kunnen verkroppen.

Bij wijze van 'goedmakertje' mocht Brokx in 1988 burgemeester van Tilburg worden, de stad waarvoor hij zich in de loop der jaren zeer inspande. Daarnaast bekleedde hij tal van maatschappelijke functies, zoals voorzitter van de raad voor volwassenen- en beroepseducatie en bondsbestuurder bij de KNVB. Ook zat hij in diverse adviescommissies voor verkeer en waterstaat. Brokx mocht zich Commandeur in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Brokx werd onlangs nog door het Amsterdamse gemeentebestuur gevraagd als commissaris van het verzelfstandigde vervoerbedrijf GVB NV. Zijn officiële benoeming door de raad werd in december uitgesteld, omdat de oud-bewindsman toen al wegens ziekte niet aanwezig kon zijn in de Stopera.

Recht voor z'n raap

Brokx kon de dingen soms recht voor z'n raap zeggen. Eén van de laatste keren dat hij in het nieuws kwam, was bijna een jaar geleden, na uitspraken in New York van kroonprins Willem-Alexander over zijn aanstaande schoonvader Zorreguieta. Brokx noemde het optreden van de kroonprins onverstandig en deed een oproep aan de Tweede Kamer om over de kwestie rond Zorreguieta te debatteren.

CDA-fractieleider Balkenende zei gisteren dat Brokx stond voor duidelijkheid en kortdaadheid. "Je wist zeker wat je aan hem had. Recht door zee zonder omhaal van woorden. Hij verdient bewondering voor wat hij op verschillende plekken in de samenleving heeft gedaan, maar ook voor het feit dat hij zich - ondanks teleurstellingen - tot op het laatst is blijven inzetten voor de christen-democratie.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 12 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.