De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tonny de Jong in spoor oppermachtige Duitsen
   
 

ERFURT - Voor Tonny de Jong was het meer dan prettig dat Gunda Niemann-Stirnemann alleen voor de opening van de EK allround in haar woonplaats Erfurt de schaatsen even had aangetrokken. Niemann, naar wie de gloednieuwe schaatshal in de voormalige DDR-provincie Thüringen is vernoemd, is zwanger en de vraag is of zij ooit nog een kampioenschap zal betwisten. Het olympische seizoen is wegens de op zijn zachtst gezegd ongelukkig geplande gezinsuitbreiding in elk geval voor de meervoudig kampioene een gepasseerd station.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Tonny de Jong.
Door de afwezigheid van Niemann behoefde Tonny de Jong op de openingsafstand van de EK slechts twee Duitse schaatssters voor zich te dulden: de ongenaakbare Anni Friesinger, die als enige onder de 40 seconden dook (39,67), en Claudia Pechstein, die in 40,16 seconden de beste Nederlandse éénhonderdste voorbleef.

Geen nieuws onder de zon dus in het internationale vrouwenschaatsen. Want achter Tonny de Jong, die - terecht - dolblij was met het brons, kwamen de bekende namen (Barbara Barisjeva, Renate Groenewold en Barbara de Loor) naar voren. Ook debutante Marja Vis, voor wie coach Peter Mueller even naar Erfurt was gekomen, kon terugkijken op een uitstekende 500 meter. De stayer uit de SpaarSelect-ploeg reed zich in 41,16 seconden naar de negende plaats en dat biedt mogelijkheden voor een goede eindklassering.

De top-drie van het kampioenschap lijkt echter nu al vast te staan. Wie moet de ontketende Friesinger voor eigen publiek stuiten? De enige die ertoe in staat lijkt, is haar landgenote Claudia Pechstein. De kloof tussen beide supervedetten is niet onoverbrugbaar en van Pechstein is bekend dat zij zich steeds prettiger gaat voelen naarmate de afstanden langer worden. Aan de andere kant is Friesinger ook op de stayerafstanden gegroeid. Friesinger is hard op weg om Gunda's troon over te nemen en laatstgenoemde gaf ook onomstoten aan dat zij in de inmiddels ex-vriendin van Ids Postma haar opvolgster ziet.

De vraag is evenwel of een pijnlijke botsing met de Duitse sprinter Georg Taubenrauch, gisterochtend tijdens de warming-up, Anni Friesinger op de langere afstanden geen problemen gaat opleveren. De valpartij leidde tot klachten aan linkerheup en -been en bovendien raakten haar schaatsen in het ongerede. Toch koos zij voor het snel herstelde materiaal en greep zij op de 500 meter de macht. Voor Pechstein lijkt andermaal, nadat zij jarenlang Gunda Niemann voor zich moest dulden, een rol op het tweede plan weggelegd.

Tonny de Jong waagde zich gewoontegetrouw niet aan voorspellingen. Tevreden keek zij terug op haar race. "Dit was één van mijn betere 500 meters. Bij de kruising ging het even wat minder voortvarend, omdat ik begon na te denken over mijn snelle opening. En wanneer ik dat doe, gaat het helemaal mis. Gelukkig pakte ik het schaatsen weer snel op en kon ik de knop omschakelen. Daardoor perste ik er een goeie race uit, hoewel de tijd mij tegenviel", aldus de Friezin, die naar verluidt het februarinummer van Playboy zal opsieren. Dat zal aanzienlijk spraakmakender zijn dan haar reactie na afloop van de 500 meter bij de EK. Juist nu zij de aansluiting met ten minste één Duitse schaatsenrijdster lijkt te hebben bewerkstelligd, had zij best iets gedurfder uit de hoek mogen komen.

Renate Groenewold valt wellicht eerder te betrappen op een boude uitspraak, hoewel zij na een vlakke 500-meterrace geen aanleiding had om zich in superlatieven uit te laten. Geen vlees en geen vis was de 40,69 seconden van de net van een rugblessure herstelde Groenewold. "Ik mocht na mijn blessure ook niet te veel verwachten", oordeelde de beschermelinge van coach Gerard Kemkers. "De bottleneck is de eerste honderd meter. Ik train daar keihard op, maar er zit nog geen progressie in. Het rondje dat erop volgde, ging naar wens en daar put ik moed uit voor de komende dagen. Ik had verwacht dat de winnende tijd sneller zou zijn. Ik zat nu een seconde achter de winnares. Dat viel me achteraf mee."

Hopelijk toont zij de komende dagen de onbevangenheid van bijvoorbeeld een Gretha Smit. Het zou haar nog een eind kunnen brengen in een kampioenschap, dat niettemin na één afstand reeds beslist lijkt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.