De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël onderschept
schip vol wapentuig

   
 

JERUZALEM - Israëlische commando's hebben gisteren in de Rode Zee een Palestijns schip met vijftig ton wapens smokkelwaar aan boord onderschept. De wapens zouden afkomstig zijn uit Iran. De vondst, 500 kilometer uit de Israëlische kust, werpt een schaduw over de hernieuwde Amerikaanse poging het vastgelopen vredesproces vlot te trekken.

Aan boord van het smokkelschip werden katjoesjaraketten met een bereik van 20 kilometer, geweren, antitankgranaten, munitie en explosieven gevonden. Volgens een interim-vredesakkoord zou de Palestijnse Autoriteit niet over dergelijke wapens mogen beschikken.

Een adviseur van de Palestijnse leider Jasser Arafat, Aboe Rdinah ontkende iets van het schip te weten. Volgens de Israëlische legerchef Sjaul Mofaz werd het schip in het holst van de nacht ontdekt. Het vaartuig, de Karine-A, zou eigendom van de Palestijnse autoriteit zijn. De kapitein en enkele bemanningsleden zouden officieren zijn van de Palestijnse marinepolitie.

Het verband tussen de Palestijnse autoriteit en haar leiders is overduidelijk meende Mofaz. Aboe Rdinah beschouwt het incident als Israëlische propaganda om de Amerikaanse missie van gezant Anthony Zinni te saboteren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, gaat de internationale gemeenschap volgende week vragen Iran, waar het schip mogelijk vandaan kwam, te plaatsen op de lijst van landen die terrorisme ondersteunen.

Gunstig

Het nieuws over de onderschepping van de Karine-A kwam juist op het moment dat Zinni een gesprek met Arafat had op de Westelijke Jordaanoever. "Ik ben optimistisch en hoopvol gestemd," zei Zinni, die eerder een eerste bezoek afbrak na een golf van Palestijnse zelfmoordaanslagen. Zinni zei na afzonderlijke gesprekken met de Israëlische en Palestijnse leiders dat de omstandigheden gunstig zijn vooruitgang te boeken in het overleg over een bestand. Arafat zei dat hij naar een bestand blijft streven, maar Israël beschuldigde de Palestijnse leider er gisteren van dubbelspel te spelen. De onderschepte wapenzending is volgens Sjaul Mofaz een bewijs dat het autonomiebestuur van Arafat "van top tot teen met terrorisme is geïnfecteerd".

Sjaron zei tegen Zinni dat Amerika en Europa Arafat onder druk moeten zetten om nu eindelijk tegen Palestijnse extremisten op te treden. Sjaron bleef bij zijn eis dat er een week zonder geweld moet passeren voordat Israël over een bestand wil praten, al is het geweld beduidend minder geworden sinds Arafat tot een eind aan de aanslagen heeft opgeroepen.

De Palestijnen zeggen dat zij genoeg hebben gedaan het geweld terug te dringen en eisen dat het door CIA-directeur George Tenet opgestelde bestandsplan thans in werking wordt gesteld. In de zeven-dagen-eis zien zij een poging van Sjaron uit te komen onder het vredesplan van een internationale commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell, dat voorziet in een algehele stopzetting van bouwactiviteiten in joodse nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook. Het Israëlische leger deed gisteren ook een inval in het dorp Tel, nabij Nabloes op de Westoever, waarbij een van terrorisme verdachte Palestijn werd doodgeschoten en twee anderen werden opgepakt.

(AP/Reuters)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.