De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vandaag weer nieuwe
eurovuurproef winkels

   
 

AMSTERDAM - De middenstand staat voor een nieuwe vuurproef na de invoering van de euro. Grote vraag vandaag is voor veel middenstanders: "hebben we nog wel voldoende wisselgeld op de drukste winkeldag van de week?"

Gisteren dreigde het spaak te lopen. Gedwongen door een chronisch tekort aan kleine coupures van de nieuwe bankbiljetten begon een groeiend aantal detaillisten maar weer guldens als wisselgeld terug geven. Dat was tegen de afspraak. De bedoeling was om door alleen euro's als wisselgeld terug te geven, de guldens zo snel mogelijk uit roulatie te krijgen.

Na noodkreten van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) werd een aantal supermarkten pijlsnel extra bevoorraad. Bij sommige detaillisten was de nood zo hoog, dat ze zelf maar naar de bank stapten. Zou dat niet zijn gebeurd dan waren honderden winkeliers ook guldens als wisselgeld terug gaan geven, zegt René Roorda, adjunct-directeur van het CBL.

Veel behoefte bij de winkeliers bestaat er nog steeds aan bankbiljetten van 5 en 10 euro. Maar vandaag moet het beter gaan, denkt Roorda. "Als iedereen zijn toezeggingen nakomt, de klant voor kleine aankopen niet met grote coupures betaalt en daar waar mogelijk pint, redden we het", zegt hij. Die toezeggingen betreffen met name de extra bevoorrading van 'enkele tientallen' detaillisten met wisselgeld. Dat zou gisteravond en in de loop van vandaag nog gebeuren, zo was met banken en waardetransporteurs afgesproken. Kosten voor omwisseling betaalt men sinds gisteren ook bij de elf vestigingen van Holland Casino. Volgens een woordvoerster waren er echter gasten, die alleen maar hun guldens inwisselden en direct weer hun hielen lieten zien.

De euro blijkt inmiddels in rap tempo de nationale munten te verdringen. Uit cijfers van de Europese Commissie bleek dat donderdag in de 12 eurolanden al 40% van alle betalingstransacties volledig in euro's ging. Woensdag was dat nog 20%. Nederland springt er met 75% duidelijk uit. Verwacht wordt dat de gulden in de loop van volgende week al verleden tijd kan zijn.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.