De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Door invoering veel strengere Vreemdelingenwet
Toename uitzettingen
asielzoekers verwacht

   
 

door Caspar van Tongeren AMSTERDAM - Het aantal asielzoekers dat onder dwang van deurwaarders en politie uit de asielzoekerscentra wordt uitgezet, zal dit jaar explosief toenemen. Verwacht wordt dat de politie dit jaar ettelijke duizenden keren zal worden ingezet om voorlopig uitgeprocedeerde asielzoekers op straat te zetten, een vertienvoudiging ten opzichte van het afgelopen jaar.

De enorme toename is het gevolg van de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet die op 1 april van het vorig jaar van kracht werd. Clusterdirecteur Jan Landsheer van het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) houdt in zijn regio rekening met 100 gedwongen uitzettingen, tegen minder dan 10 het afgelopen jaar. Vooral in de eerste helft van dit jaar zal de inzet van politie het hoogst zijn, zo meent hij.

Onder de oude wet konden asielzoekers toch worden opgevangen, ook nadat hun aanvraag in eerste instantie was afgekeurd.

Onder de nieuwe, veel strengere wet is dat niet meer mogelijk. Is binnen zes maanden na de aanvraag negatief beschikt op het asielverzoek, dan krijgt de afgewezen asielzoeker geen enkele hulp meer van de overheid.

Familie Orouji

Komende maandag vindt in het AZC in Dronten de eerste gedwongen uitzetting van dit jaar plaats. Dan wordt de Iraanse familie Orouji, die sinds 1996 in Nederland verblijft, van elkaar gescheiden. Vader Orouji, een herniapatiënt, mag op medische gronden van de rechter de rest van zijn politieke asielprocedure in het asielzoekerscentrum afwachten. Zijn vrouw en twee dochters daarentegen zullen onder dwang van politie en deurwaarder op straat worden gezet.

De uitzetting stond oorspronkelijk gepland voor begin december, maar werd in verband met de verwachte massale demonstratie tegen de uitzetting en een gebrek aan agenten verschoven naar begin dit jaar.

De extra inzet van politie is nodig omdat zo'n 200 demonstranten worden verwacht, hoofdzakelijk medescholieren van de 15-jarige dochter en collega's van haar zes jaar oudere zus, een tandartsassistente in opleiding.

De burgemeester van Dronten liet gisteren voor de radio weten dat wat hem betreft het vrouwelijke uit te zetten deel van de familie Orouji niet op hulp van de gemeente hoeft te rekenen.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.