De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Drugskoeriers straffeloos
langs douane

   
 

door Johan van den Dongen en Maarten van Meurs DEN HAAG - Drugskoeriers kunnen zorgeloos proberen een kilo cocaïne ons land binnen te smokkelen. Omdat er niet genoeg cellen zijn om de enorme stroom koeriers in op te sluiten, heeft het Openbaar Ministerie de douane opdracht gegeven om hen door te laten.

Hooguit krijgen ze een dagvaarding mee, maar wanneer de verdachten maanden later door de rechter moeten verschijnen, blijken ze vaak al gevlogen.

Hoofdofficier mr. H.P. Wooldrik van het parket in Haarlem beschrijft deze nijpende situatie in een brief aan de top van het Openbaar Ministerie. "Op dit moment worden Nederlandse koeriers die tot één kilo verdovende middelen bij zich hebben en waarvan de gegevens bekend zijn, met een dagvaarding heengezonden. Voorgesteld wordt dit voor alle koeriers, dus ook de niet-Nederlandse, te laten gelden'', staat in de brief, die op de redactie van RTL Nieuws terechtkwam. "Het Openbaar Ministerie heeft het Schipholteam moeten verzoeken terughoudend om te gaan met de aanhouding van koeriers'', staat verder in het schrijven, evenals: "Het is frustrerend voor de medewerkers van het Schipholteam om grote groepen koeriers te laten lopen'', en: "Er komen grote hoeveelheden verdovende middelen ons land binnen...''

Het probleem heeft de aandacht van het College van procureurs-generaal (de leiding van het OM), laat woordvoerder L. de Lange weten. "Het College is bezig met een plan-van-aanpak. Dat wordt deze maand besproken met de minister van Justitie.''

De Tweede Kamer is zich wild geschrokken van de brief van het OM in Haarlem. De grote partijen PvdA, VVD, D66 en CDA vinden het onverteerbaar dat gepakte drugssmokkelaars worden vrijgelaten, zeker als het buitenlanders betreft die vervolgens met de noorderzon vertrekken.

Terugroepen

Het CDA gaat volgende week proberen de Tweede Kamer terug te roepen van het kerstreces. Daarvoor moet eerst wel een meerderheid te vinden zijn. CDA-Kamerlid Rietkerk, die minister Korthals (Justitie) op 12 december nog aan de tand voelde over vervroegde vrijlatingen, vindt de voorstellen van het OM "zeer ernstig en schokkend".

Rietkerk vindt het onbegrijpelijk dat Korthals tijdens dit Kamerdebat niet heeft gerept over de brief van het OM, die dateert van ruim een week eerder. Daarnaast vreest de CDA'er dat er nu al buitenlandse bolletjesslikkers worden vrijgelaten: "Korthals heeft gezegd dat er in 2001 twaalf Nederlandse slikkers met een dagvaarding zijn vrijgelaten. Maar als er een maand geleden door het OM zo'n zestig extra cellen worden gevraagd, is dat niet omdat er verder niks gebeurt."

PvdA'er Van Oven vreest dat er van de afschrikwekkende werking van de drugsbestrijding niets overblijft als smokkelaars zomaar worden vrijgelaten. "Dit kan absoluut niet", zegt hij. Ook VVD en D66 zijn zeer ongerust.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.