De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kidnap zwartste
dagen magnaat

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Archieffoto (1983) van Freddy Heineken (L) en chauffeur Ab Doderer daags na hun vrijlating bij de villa van Heineken. Freddy Heineken is donderdagavond op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Noordwijk overleden. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Alfred Henry Heineken beleefde de zwartste dagen van zijn leven in november 1983, toen hij samen met zijn chauffeur Ab Doderer werd ontvoerd. Heineken werd overmeesterd toen hij van zijn kantoor naar zijn auto wilde lopen. Drie weken lang hielden de vijf kidnappers zowel hun gijzelaars als heel Nederland in de greep van de angst. In die periode werd een recordbedrag aan losgeld betaald: 35 miljoen gulden.

Na een slopende en zinderende klopjacht door de politie, op de voet gevolgd door de wereldpers, werd de plek getraceerd waar Heineken en Doderer werden vastgehouden. Zonder dat ze het van elkaar wisten, zaten ze al die tijd in een geluiddichte, vochtige en koude loods op een bedrijventerrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Op 30 november trof een politieleger de twee aan, vastgeketend met een paar middeleeuwse boeien.

"Een enkele keer was er wel eens een emmer met warm water, waarmee ik me kon wassen. Mijn haren kamde ik met een kapot plastic vorkje'', verklaarde Heineken enkele dagen na zijn bevrijding, die hij 'een zegen' noemde.

Ab Doderer zei destijds: "Ik heb me steeds voorgehouden: Ik moet mijn hoofd erbij houden om in leven te blijven. Ik probeerde ondanks alles toch om gymoefeningen te doen.''

Alle ontvoerders werden opgepakt. Tot de dag van vandaag gaan onder anderen Cor van Hout, Willem Holleeder en Frans Meijer door het leven als Heineken-ontvoerder. De kidnap was wereldnieuws en de wijze waarop het delict was voorbereid en gepleegd, was naar Nederlandse maatstaven ongekend professioneel. Van de 35 miljoen gulden aan losgeld is acht miljoen nooit boven water gekomen.

Heineken werd sinds zijn beproeving altijd door lijfwachten omringd. Daarnaast vertoonde hij zich veel minder vaak in het openbaar. Hij wilde liever niet meer aan zijn kidnap worden herinnerd.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.