De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Turkse dader
paskamermoord
al jaren dood

   
 

AMSTERDAM - De man die door justitie wordt beschouwd als de dader van de Zaanse paskamermoord op de 21-jarige Sandra van Raalten, is de drugsverslaafde Turk Kemal Errol. De man is in 1992 in een ziekenhuis overleden. Vergelijkend dna-onderzoek heeft Errol volgens justitie aangewezen als degene die Sandra op 20 november 1984 op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht in een paskamer van boetiek Manouk in Zaandam.

Dit maakte het openbaar ministerie in Haarlem gisteren bekend nadat De Telegraaf gisteren al meldde dat er een belangrijke doorbraak was bereikt in het onderzoek. Het resultaat daarvan was dat rijwielhandelaar Rob van Zaane, die ondanks zijn vrijspraak nog altijd door velen als de moordenaar werd gezien, definitief is vrijgepleit.

De naam van de Turk Kemal Errol dook al enige tijd na de moord op Sandra van Raalten op in het onderzoek. Errol, die werd omschreven als een enigszins verward type met een strafrechtelijk verleden, werd op eigen verzoek in 1987 door twee rechercheurs van de Zaanse politie in het huis van bewaring in de Amsterdamse Havenstraat over de zaak verhoord.

Na zijn vrijlating meldde hij zich hetzelfde jaar opnieuw bij de recherche in Zaandam met het verhaal dat Rob van Zaane onschuldig was en dat hij wist wie Sandra van Raalten wél om het leven had gebracht. "Ik heb gezien wie het heeft gedaan en beschik over bewijzen", verklaarde Errol tegenover de recherche.

De Turk werd later door de rechter-commissaris verhoord maar trok zijn verklaring weer in. Na de veroordeling van Van Zaane verdween Errol bij de politie uit beeld. Hij raakte aan de drugs en raakte na een overdosis lichamelijk zeer verzwakt. In 1992 kwam hij in een ziekenhuis terecht, waar hij een natuurlijke dood stierf. Volgens de Haarlemse persofficier van justitie mr. J.E. Hartjes is er een kans van één op een miljard dat het gevonden sporenmateriaal niet van Errol afkomstig is. Justitie gaat er daarom van uit dat de paskamermoord is opgelost. De Zaanse recherche heeft overigens nog een tweede man op de korrel, die volgens justitie ook al bij het oude onderzoek in beeld was. Van hem zijn geen sporen op de plaats van het misdrijf aangetroffen, maar volgens de politie moet zijn betrokkenheid bij de moord niet worden uitgesloten. De naam van deze verdachte is op internationale politietelexen gezet.

Water

Uit een reconstructie blijkt dat Kemal Errol op de dag van de moord door getuigen is gezien in de boetiek. Hij is waarschijnlijk ook degene geweest die na de moord op Sandra zijn handen waste in een emmer water van een vrouw die op zijn vluchtroute de ramen stond te zemen.

Het onderzoek van het 'cold-case'-team blijkt te zijn gestart nadat de moeder van Sandra van Raalten in het voorjaar van 2001 een brief schreef aan de minister van Justitie met het verzoek de hedendaagse nieuwe technieken ook in het inmiddels gesloten onderzoek naar de moord op haar dochter toe te passen. Zie ook pagina 5



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.