De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Fooitje' schadevergoeding
voor mishandelde agenten

   
 

door Johan van den Dongen en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Agenten die tijdens hun werk in Amsterdam worden gemolesteerd, krijgen niet meer dan een 'fooi' als schadevergoeding. Gemiddeld werd vorig jaar nog geen duizend gulden per mishandelde agent uitgekeerd. Om redelijke vergoedingen voor de politiemensen af te dwingen, is de korpsleiding van plan de daders voor de burgerrechter slepen - een middel dat de korpsen in Rotterdam en Den Haag al twee jaar geleden ontdekten.

Vorig jaar raakten in de hoofdstad 190 agenten gewond door gewelddadige arrestanten. Daar zaten gevallen tussen van afgebeten vingers en messteken. Ook kreeg een agente een brandende sigaret in haar oog en werd het jukbeen van een politieman verbrijzeld met een straatklinker. In totaal kreeg het Amsterdamse korps van alle daders samen nog geen 150.000 gulden overgemaakt, blijkt uit interne gegevens van het politiekorps Amsterdam/Amstelland.

"Veel te weinig natuurlijk", laat korpswoordvoerster Elly Florax weten. "Als je ziet wat mensen voor achterlijke dingen doen en wat uiteindelijk de opgelegde schadevergoeding is, dan staat dat absoluut niet in verhouding."

Korpschef Jelle Kuiper kondigde woensdag aan om voor zijn agenten zelf civiele procedures te starten tegen de daders van dergelijke geweldsdelicten. "Hiermee willen we veel meer geld binnenhalen", stelt Florax. "Niet alleen om het geld te krijgen, maar we willen ook de daders hard in hun portemonnee treffen. Wij weten wel zeker dat de schadevergoedingen veel hoger uitvallen als we zelf civiele procedures aanspannen."

De vergoedingen die vorig jaar op verzoek van de politie door de rechter werden opgelegd, zijn de standaard bedragen die er voor verschillende vergrijpen staan. Deze bedragen variëren van 100 tot 2500 gulden. "Maar voor dat laatste bedrag moet je wel heel wat op je geweten hebben, hoor!", zegt Florax.

De straffen die de daders krijgen zijn, door medewerking van justitie, wel verzwaard. Waar voorheen een taakstraf vaak voldeed, verdwijnen politiebelagers nu vaak achter slot en grendel.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.